Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK), kes juba mitmendat aastat organiseerib Eesti osalemist messil, leiab, et Eesti on kümne osalemisaasta jooksul leidnud Berliini messil oma koha.

“Paljud seekordselgi Grüne Wochel osalevad firmad on oma toodetega sakslaste mällu ja maitsemeeltesse sööbinud,” teatas ETAle Ene Kärner EPKKst. “Seda näitab AS Liviko Vana Tallinna ja AS Remedia naturaalsete pohla- ja jõhvikalikööride populaarsus.”

Neljandat aastat meelitab õllejoojaid AS Tartu Õlletehase A. Le Coq, kolm aastat on messikülastajatele tuttavad AS Vastse-Kuuste Lihatööstuse grillvorstid. Juustuvalik on aga aasta-aastalt suurenenud. Seekordsel Grüne Wochel on esindatud TÜ E-Piim eesti juustu ja “Saaremaa valsiga”, AS Võru Juust juustudega Campanello ja Viro. AS Tallinna Piimatööstuselt on messile viidud suitsujuust ning suitsujuustu sigarid. Uudistootena on Berliinis AS Saaremaa Liha- ja Piimatööstuse Kadakajuust.

AS Kohukese eestvõttel pakutakse maitseelamusi glasuurkohukestega. Teravatest elamustest pakuvad eestlased aga AS Sagro mädarõigast ja AS Põltsamaa Felix Põltsamaa sinepit, mille peale veel paar aastat tagasi õhku ahmiti, kuid mis tänaseks on ainumõeldav vorstikõrvane, selgitas Kärner.

Kange alkoholi poolelt on sel aastal Eestist Berliini messil AS Onistar Y2K Vodkaga ning Old Thomas de Luxe Vodkaga.

Spetsiaalsed 10. osalemisaasta magusad kingitused Eesti stendi külalistele valmistas AS Marmiton.

Kärneri sõnul saab mõnusa suupiste ka Maseko tallinna kiludest Hiiumaa leival. Tõeline eesti toode on aga sel aastal esmakordselt esitletav AS Cibuse kamajahu, mida pakutakse nii keefiri-joogina kui ka kamakäkkidena ja mis tänu oma meeldivale maitsele ja tervislikkusele aina rohkem poolehoidu võidab.

Põdralihavorstidega osaleb Villemi Lihakaup. Turismialast infot jagatakse Eesti Maaturismi kataloogide abil.

Eesti stendi üldkujundus on muutunud senisest rahvuslikust stiilist modernsemaks — rahvusvärvides stendi seinteks on valguspannoo, millel on kujutatud Eesti rahvussümboolika ning neli aastaaega. Kujunduse autor on disainer Marju Liigand.

Iga-aastane rahvusvaheline toiduainete, põllumajanduse ja aiandusmess Internationale Grüne Woche toimub tänavu Berliinis 17.- 26. jaanuarini.

Messi raames peetakse traditsiooniliselt ka rahvusvaheline Ida-Lääne agraarfoorum, mille seekordne teema on “Euroopa Liit — põllumajanduspoliitika globaliseerumise pingemaastikul”. Agraarfoorumil osalevad nii Euroopa Liidu liikmesriikide kui kandidaatmaade põllumajandusministrid, poliitikud ja teadlased.

Foorumil ja messi avaüritustel esindab Eestit delegatsioon eesotsas põllumajandusministri Jaanus Marrandiga.