Sellist piirangut on suuremal või vähemal määral juba kasutanud 12 riiki – USA, Suurbritannia, Saksamaa, Belgia, Iirimaa, Luksemburg, Hispaania, Prantsusmaa, Holland, Austraalia, Norra ja Itaalia.

„Finantssektori firmade aktsiate lühikeseks müük tuleb aasta lõpuni peatada,“ tsiteerib Carl Eric Stålbergi Rootsi majandusleht Dagens Industri oma tänases esikaane loos.

„Minu arusaamine on selline, et praegusel ajal, kus finantsturud on närvilised ja heitlikud ning kus aktsiate lühikeseks müümine on mitme riigi turgudel keelatud, oleks kohane sama piirangut rakendada finantssektori aktsiatele aasta lõpuni ka Rootsis,“ ütles Stålberg. See on küll tavaoludes normaalne investeerimisstrateegia, kuid „nii nagu kõiki instrumente, saab ka seda kuritarvitada,“ jätkas ta.

Rootsi finantsinspektsioonis ei ole praegu siiski plaane mingeid lisapiiranguid kehtestada. „Me pole näinud, et see vajalik oleks ja piirangute kehtestamiseks pole ka olemas vastavaid seadusi,“ ütles lehele inspektsiooni infojuht Lars Malmström. Üle piiri läinud spekulatsioonidega tegelemiseks on Rootsis majanduskuritegude büroo EBM.

„Me jälgime kõrgendatud tähelepanuga kauplemist finantssektori firmade aktsiatega ja teatame EBMi, kui midagi lubamatut märkame,“ ütles ta.