Maag Piimatööstus on Ida-Virumaa suurim toiduaineid tootev ettevõte, mis riigi arvates peab liigse suhkruvaru eest Euroopa Liiduga ühinemisel maksma enam kui 800 000 krooni trahvi, mida riigikohus siiski ühes oma varasemas lahendis ei nimetanud mitte karistuseks, vaid maksuks, kirjutab Põhjarannik.

ASi Maag Piimatööstus juhataja Valdis Noppel tunnistas, et suhkrutrahvi vaidlus on nende tegevust mõjutanud. “Meil on ju raha selle all kinni, kuigi surmahoopi see meile ei anna. Maksime selle enam kui 800 000 krooni kohe ära, et see poleks käsitletav maksuvõlana, mis omakorda võinuks mõjutada meie mõningaid samme ettevõtte arendamisel,” sõnas ta.

Noppeli sõnul ei kavatse nad mingil juhul suhkrutrahviga leppida ning võitlevad kõik kohtulahingud lõpuni. “Tahaks oma raha ikkagi tagasi saada,” sõnas ta.

Oma eilse otsusega mõistis riigikohus Maag Piimatööstuse kasuks õigusabikulude ja tasutud riigilõivu eest põllumajandusministeeriumilt ning maksu- ja tolliametilt välja 75 000 krooni.

Euroopa Komisjon määras Eestile Euroopa Liiduga ühinemisel üleliigse suhkruvaru eest 712 miljonit krooni trahvi, mille riik on osaliselt üle kandnud ettevõtetele, kes väidetavalt hinnavahega spekuleerimiseks endale lubatust suuremad laovarud soetasid.

Osa ettevõtteid on maksu- ja tolliameti ettekirjutused trahvi maksmiseks vaidlustanud. Eile tegi riigikohus lisaks Maag Piimatööstusele analoogsed otsused veel kolme ettevõtte osas.