Rahvusvahelistel kõnedel kehtib minutipõhine arveldussamm kõigi Eesti operaatorite võrkudes juba alates 30. augustist.

Keskmise kliendi arvele praegune arveldussammu muutus olulist mõju ei avalda. „EMT teenindab 759 000 klienti ja suur osa neist tunnetab arveldussammu muudatust tõenäoliselt minimaalselt,” märkis EMT kõnesidevaldkonna ärijuht Jüri Kriisemann. „Keskmine kõnepikkus EMT võrgus on praegu minuti piiri peal, nii et keskmise kõne puhul lisandub arvele ainult mõni sent.”

Kõige vähem puudutab arveldussammu muudatus pakette või kõnekaarte, kus omavahel räägitakse tasuta. Lepingulises POP-paketis saab laps lapsevanemale helistada endiselt tasuta, tasuta räägivad omavahel ka POP kõnekaardid ning Simpel kõnekaart saab jätkuvalt EMT numbritele tasuta helistada pärast esimese kõneminuti täitumist.

„Näeme üldist trendi minutipõhise maksustamise poole, seda nii riikidevahelises kui riigisiseses arvelduses,” ütles Kriisemann. „Olulise tulevikutrendina võib välja tuua ka mobiilsidevaldkonna liikumise internetist tuttava maksustamisviisi poole, kus ka minutite mõõtmist enam ei toimu ning klient maksab ainult fikseeritud kuutasu. Selle tõestuseks on ka miinimumarvega kõneside hinnapakettide osakaalu kasv kõigi Eesti mobiilside operaatorite teenuste valikus.”