Kuigi ametiühingud taotlesid esialgu suuremat numbrit, saavutati ometi suurim alampalga tõus läbi aegade. Alampalga saaja netosissetulek on järgmisel aastal 3909 krooni, suure­ne­des tänasega võrreldes 661 krooni võrra. Praegu on üleriigiline palga alammäär 3600 krooni kuus (21.50 krooni tunnis), eelmisel aastal oli 3000 krooni, teatas Delfile EAKL pressiesindaja.

EAKL esimehe Harri Taliga sõnul kujunes tänane läbirääkimiste voor oodatust pinge­li­se­maks, aga et kokkulepe siiski sündis, on see hea tulemus. Tänavu ootas avalikkus eriti nende läbirääkimiste tulemust, EAKLi helistasid nii oma­valitsuste kui ettevõtete esindajad, kes kavandavad järgmise aasta eelarveid. “Vastutustundetu oleks olnud 50-100 krooni ümber kembeldes kokkuleppega veel kuu aega venitada,” leiab Taliga.

Üleriigiline alampalk kehtestati Eestis esmakordselt 1992. aastal kolmepoolse — ameti­ühingute, tööandjate ja valitsuse — kokkuleppega. Viimasel kuuel aastal on alampalga omavahel kokku leppinud Ametiühingute Keskliit ja Tööandjate Keskliit.