Aprilli alguses tegi Euroopa Komisjon oma eelnõuga teatavaks teiste toodetega seotud üleliigsete laovaru tasu suuruse, mis oli Eestile ligi 7,57 miljonit eurot ehk 118 miljonit krooni esialgse ligi 330 miljoni krooni asemel. Eelmisel nädalal, varasema otsuse eelnõu kinnitamise käigus, tegi Euroopa Komisjon muudatuse, mille kohaselt vähendatakse laovaru tasu summat veel 15,4 miljonit krooni, mis teeb lõplikuks makstavaks summaks 6, 584 miljonit eurot, teatas Delfile põllumajandusministeerium.

Põllumajandusministeeriumi põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsler Andres Oopkaupi sõnul ei arvestanud Euroopa Komisjon esialgselt Eesti-poolseid põhjendusi ja selgitusi laovaru suuruse arvutamise aluseks olnud andmete kohta, millest tulenevalt peaks tasu olema teistsugune.

“Põllumajandusministeeriumi ja Statistikaameti kiire reageerimise tulemusena võeti möödunud nädalal kinnitatud üleliigsete varude aluseks siiski Eesti-poolsed põhjendatud ning muudetud numbrid, mille tulemusena vähendati makstavat summat 15,4 miljoni krooni võrra,” lisas Oopkaup.