Seega ei saa varsti müüa, pantida ega muid tehinguid teha kinnistusraamatusse kandmata maal asuva korteri, maja ja majaosaga, kirjutab Postimees.

Vallasasjana arvel olevat ehitist müüa või pantida sooviv omanik peab esmalt hoolitsema ehitisaluse maa kinnistamise eest, alles seejärel saab seda müüa või pantida.

Juba praegu võib kinnisvaraportaalide pakkumistes leida hulgaliselt vallasasju, mille hind on teistest pakkumistest mõnevõrra odavam.

Pindi Kinnisvara arendusdirektor Rein Pütsepp märkis, et vallasasjade suur müügihulk on osaliselt kindlasti tingitud tähtaja lähenemisest, kuid samas on vallasvaraga alati üsna ühtlase eduga kaubeldud.

“Tähtaja lähenemine toob jaanuaris ja veebruaris vallasasjade odavnemise,” märkis Pütsepp. Samas ei ole Pütsepa sõnul paanilist müüki siiski oodata, sest vallasasja võib jätkuvalt omada.

Pütsepp pakub, et vara kinnistamine on suuresti seotud inimeste laiskuse ja isegi rumalusega.

“Asjaajamine on aeglane ja vahel ei ole seda viitsitud ette võtta. Ehk loodeti ka järjest venivale tähtajale,” märkis ta. Mõningatel juhtudel on venitamise põhjuseks ka kulud.

Pütsepp tervitab vallasasjade müügikeeldu — selle tulemusel peaks turg selginema ja kaduma topeltregistrid.