Mõntu ja Ventspilsi vahel kurseerima hakkav parvlaev Scania alustas teisipäeva hommikul avareisi Roomassaarest, sest Sõrves asuva sadama süvendustööd veel kestavad. Tööd loodetakse lõpetada kahe nädala pärast, teatas Delfile majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Teisipäevasest laevareisist osa võtnud majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaare sõnul pole Eestil olnud aastaid Lätiga regulaarset laevaühendust ning selle avamine peaks elavdama oluliselt saarlaste majanduselu, eelkõige turismi.

Saare maavanema nõunik Anu Vares ütles, et lisaks olemasolevatele laevaühendustele põhja- (Hiiumaa) ja idasuunal (Virtsu) avaneb nii saarlastel kui ka Saaremaa külastajail võimalus suunduda lõuna poole ja tutvuda Lätis pakutavaga. Tema sõnul ei pea Sõrvesse jõudnud inimene enam sama teed mööda tagasi minema, vaid võib jätkata teekonda lõunasse.

Ventspilsist väljub esimene reis kolmapäeval kell 10 ning Roomassaare sadamast neljapäeval kell 18. Edaspidi hakkab laev Saaremaalt väljuma esmaspäeviti ja neljapäeviti kell 18, laupäeviti kell 8 ja pühapäeviti kell 14. Ventspilsist hakkavad reisid väljuma kolmapäeviti kell 10, reedeti kell 18, laupäeviti kell 14 ja pühapäeviti kell 20.

Reis Roomassaarest Ventspilsi kestab 300 reisijat ja 60 sõiduautot mahutaval parvlaeval Scania viis ja pool tundi, kuid pärast lähtesadama ülekolimist Kuressaarest 43 kilomeetri kaugusel asuvasse Mõntusse lüheneb laevasõidu aeg neljale tunnile.