Pärast mullu juulis riigikogu vastu võetud seadusemuudatust, mille järgi võib autoliisinguks kasutada kogu kuluhüvitise, hakkasid riigikogu liikmed üksteise järel uusi kallimaid autosid soetama.

Mullu sai riigikogu lihtliige palka 41 000 krooni, lisaks hüvitati tööga seotud kulusid kuludokumentide alusel kuni 30% ulatuses palgast ehk 12 300 krooni. Suur osa riigikogu liikmetest kasutas kuluhüvitiste summa jäägitult ära.

Rahva lemmikauto on ka riigikogu lemmik

Linnamaastur Honda CRV, mille hind algab 350 000 kroonist ja diiselautode puhul ulatub 600 000 kroonini, on riigikogu liikmete lemmikauto. Oli ju sama auto ka mullu Eestis kõige ostetum sõiduk.

Selle auto on endale soetanud näiteks isamaaliitlane Margus Tsahkna (kuumakse 7383 kr), keskerakondlane Mailis Reps (kuumakse 5049 kr), reformierakondlane Tõnis Kõiv (kuumakse 7542 kr), Silver Meikar (kuumakse 6800 kr). Honda FRV on ostnud endale näiteks isamaaliitlane Andres Herkel (kuumakse 4662).

“Minul oli autoostul selge seos valimistega. Algas uus periood. Vanal autol oli 100 000 kilomeetrit täis sõidetud ja see tuli välja vahetada,” põhjendab ta. Kõivu sõnul on Honda CRV rahva lemmik, kuid mitte riigikogu lemmik. “See auto on riigikogu liikmetest ehk 4-5 inimesel,” lisab ta.

Rahumägi Hummer sai arvestatava konkurendi

Reformierakondlase Jaanus Rahumägi Hummeri kõrval on tõenäoliselt riigikogu teiseks luksuslikumaks autoks reformierakondlase Rain Rosimannuse hiljuti soetatud BMW 523. Koos kindlustusega on auto liisingumakse kuus 12 000 krooni, millest ligi 9000 krooni makstakse Rosimannusele kinni tööga seotud kuluna. Sellega, et 5-seeria BMW on edev ja silmatorkav auto, Rosimannus nõus pole. Ta täpsustab, et tegu on 2006. aasta mudeliga.

“Ta on kindlasti hea, turvaline ja töökindel auto,” ütleb ta. Küsimusele, kas maksumaksja peaks nii kallist autot kinni maksma, vastab Rosimannus: “Kumb läheb lõpuks kallimaks, kas pidada odavat autot, mille ülalpidamine läheb lõpuks kallimaks? Ega ostuhind pole ainuke kulu, olulised on ka ökonoomsus, töökindlus.”

Rohelistele meeldivad võimsad autod

Uue auto on soetanud ka näiteks keskerakondlane Olga Sõtnik, kellele hüvitatakse Lexuse üüri eest 8259 krooni kuus.

Roheline Mart Jüssi on vahetanud endise Subaru Legacy uue ja kallima Subaru Legacy Outbacki vastu. Liisingutasu tõusis 2697 kroonilt 7587 kroonile, millest hüvitati 5000 krooni.

Roheliste juht Marek Strandberg rendib autosid oma pikaaegse tuttava ja äripartneri Vallo Veeringu osalusega firmalt AS Testfilm. Tänavu suvel rentis Strandberg maksumaksja kulul Testfilmilt autosid BMW 525d ja Honda Civic kokku 20 000 krooni eest.

Rahvaliitlane Villu Reiljan sõidab jahikaaslase Hannes Kuusmiku VW Phaetoniga ning Ester Tuiksoo meediaärimees Oliver Kruuda R-klassi Mercedes-Benziga. Ehkki kumbki autoliisinguarveid riigikogu raamatupidamisele ei esita, rüüpavad mõlema autod ahnelt kütust.

Kütust on Tuiksoo võtnud mullu ligi 66 000 krooni eest. Reiljanile on mullu kütuse eest tasutud kokku ligi 86 000 krooni.

Noorpoliitik rendib isa firmalt autosid

Reformierakonna noorpoliitik Kalle Palling ja tema riigikogu pinginaaber Lauri Luik liisivad autosid Pallingu isa elektriseadmete hulgimüügifirmalt Piperon. Luik sõidab kasutatud Chrysleriga, Palling istub uue Chrysler 300C roolis, mille hind ulatub üle poole miljoni krooni. Mõlema autoliising on kuus 6000 krooni.

Isamaa ja Res Publica fraktsiooni liige Kaia Iva üürib oma Honda Civicut Mäo Klaasilt, kus ta enne riigikokku saamist oli müügiosakonna juhataja. Kuumakse on 5310 krooni.

Keskerakondlane Toomas Varek üürib Toyota Land Cruiserit, mille kuumaksest hüvitati talle 7974 krooni.

Privalova ostis 31. detsembril valijatele head ja paremat

Keskerakondlane Nelli Privalova on tööga seotud kulude hüvitamiseks esitanud kaks 31. detsembri toidupoe arvet.

Privalova on sel päeval ostnud Stockmannist 778 krooni eest näiteks keeksikesi, jõulumaiustusi, iirisetordi. Selgituseks on tšekile kirjutatud: jõulukingitus, kohtumine valijatega pühapäevakoolis.

Samal päeval on Privalova Selverist ostnud toidukaupa 1700 krooni eest: Asti Mondoro kinkekarbid, assortiid, Martini Asti jne. Selgitusena on on kirjas: jõulukingiks, kohtumiseks valijatega 5., 6., 7. ja 8. jaanuaril.

Lisaks on Privalova jõulude eel ostnud Kaubamajast ja Prismast jõulukaunistusi, kaks jõulutähte ja kaks vaagnat ning arved esitanud tööga seotud kulude katteks. Privalova seda kommenteerida ei soovinud. “Mina pole seadust rikkunud ja raamatupidamine võttis kõik vastu.”

Jõulud ja aastavahetus — hea aeg valijatega kohtumiseks ja nende kostitamiseks

Reformierakondlane Kristiina Ojuland on korraldanud teisel jõulupühal oma kodukohas Kaberneeme sadamakõrtsis 30 valijale seminar-nõupidamise.

Arve on 13 300 krooni. Selgituseks on Ojuland märkinud “seminar, nõupidamine valimispiirkonna esindajatega”.

Detsember on nii Kristiina Ojulandile kui ka tema elukaaslasele Raimo Kägule tähtis kuu, kuna mõlemal on sel kuul sünnipäev. Kägul on sünnipäev 11. ja Ojulandil 17. detsembril. Kaberneeme Sadama ligi 9000ruutmeetrine maatükk kuulub Kägule ja tema firmale Marriot.

“Tegemist oli seminar-nõupidamisega, kus osalesid valimispiirkondade esindajad,” selgitab Ojuland.

“Osales 35 inimest Lääne-Virumaalt ja Ida-Virumaalt. Tegemist oli maakondade ja piirkondade juhtide ning aktivistidega. Võeti kokku poliitika-aasta 2007 ning tehti plaane 2008. aastaks. Õhtut külastas ka jõuluvana, kes osalistele pisikese kommikoti andis,” lisas Ojuland.

Haldusreformi arutelu aasta viimasel reedel Kaberneeme Sadamakõrtsis on reedel, 28. detsembril valijaid koolitanud ka reformierakondlane Rein Aidma. 5000kroonisel arvel on selgitus: seminar-koolitus valijatele. Lisaks koolitas Aidma valijaid 4. jaanuaril Valge Hobu trahteris Ida-Virumaal. Tehnika ja rent läksid maksma 1534 krooni.

“Jah, aasta lõpul oli seminar, olime Lääne- ja Ida-Virumaa valijatega. See pole ajakirjanduse uurida, mida me täpselt seal rääkisime. Et konkurendid teada ei saaks, avalikustan ainult osaliselt, et konsulteerisime haldusreformi käiku,” selgitab Aidma.

Reformierakondlane Imre Sooäär on esitanud riigikogu raamatupidamisele 64 900 krooni suuruse Heti Tulvele ja Maret Soomile kuuluva elustiiliagentuuri Deluxe arve. Tegu oli Sooääre selgituste kohaselt uusaastavastuvõtuga 300 piirkonna valijale Muhu kirikus, kus esinesid Maarja ja Rain Simmul.

Pärast kontserti toimus kõigile pidulik vastuvõtt, koguti ligi 18 000 krooni saarte laste ja noorteprojektide tarvis.

Sooäär maksis enda väitel osa kulusid ise “Mina kandsin korraldamisega seotud kulud ja palusin osalejatel teha vabatahtlikke annetusi, et toetada projekte, mis aitaksid kinnistada noorte tulevikku saartel,” selgitab Sooäär.

“Kuluhüvitisest annetust tehtud ei ole, kuna seda seadus ei võimalda. Otseselt ei keela ka, aga see raha on siiski mõeldud üritusteks ja kohtumiseks valijatega ja ma arvan, et ei ole eetiline seda otse annetamiseks kasutada,” selgitab Sooäär. Ta lisab, et toitlustamise korraldas Muhu restoran. Toidu ja osa korralduskuludest maksis Sooäär enda sõnul ise.

Kommid, raamatud ja kohvipaus valijatele

Keskerakondlane Jaak Aab kohtus valijatega samuti 28. detsembril Viiratsi algkooli saalis. Toitlustus oli tellitud Maarja Viljandi OÜ-lt ja 6000kroonise arve esitas Aab tööga seotud kuludeks.

“See oli kohtumine valijatega. Inimesi oli 50 kanti. Oli ka erakonnakaaslasi, tuttavate ja sõpradega,” selgitab Aab.

Keskerakondlane Kadri Must on 29. detsembril üürinud Pärnu Endla teatri saali ja muu hulgas teinud kohvipausi, kokku 1368 krooni.

Keskerakondlane Arvo Sarapuu on detsembris kinkinud Paide lasteabikeskuse kasvandikele komme ja raamatuid ligi 25 000 krooni eest.

tasub teada

Riigikogulaste palk kerkis 50 000ni

Riigikogu lihtliikme palk 2007. aastal oli 41 000 krooni, tööga seotud kulusid hüvitati kuni 12 300 krooni.

2008. aastal on lihtliikme palk 50 000 krooni, tööga seotud kulusid hüvitatakse kuni 15 000 kr. Kuni 2007. aasta juulini maksti riigikogu liikme autohüvitiseks 50% kuluhüvitiste määrast ehk kuni 5214 krooni.