Soome firmadele terendavad siiski head ärivõimalused, rääkis Sutela eile Balti Arengufoorumil.

Miks on Soome äri Venemaaga edukam kui Eestil?

Mulle meeldib rõhutada, et Venemaa on normaalne riik. Äri ajamiseks samasugune keskmise tulutasemega toorme ekspordist sõltuv riik nagu Mehhiko või Malaisia. Kes sealmail hakkama saab, saab ka Venemaal. Palju on Eestis firmasid, mis suudaksid Mehhikos konkureerida?

Muidugi on poliitilised pinged ja fakt, et Eesti eksporti diskrimineeritakse, kuid ka majanduse struktuuris võib olla põhjus, miks Soome firmadele on paremad eeldused. Eesti majanduses annavad tooni teenused, Venemaa aga vajab praegu enam investeerimiskaupu, mida toodavad vanamoodsa tootmisstruktuuriga riigid, nagu Rootsi, Soome ja Saksamaa — turbiine, tööstusseadmeid, kuullaagreid. Tarbe- ja toidukaupadega pole ka Soome eksportijad kuigi edukad olnud, erandiks ehk mobiiltelefonid.

Soomelgi on probleemid…

Põhiprobleem on ELi ja Venemaa halvad suhted, mis ei parane ka pärast Venemaa valimisi. Vladimir Putini järeltulija on ilmselt veel vähem Euroopa-meelne, üldine suhtumine ELi on Venemaal….. (otsib pikalt sobivat sõna) põlgus. EL on nõrk, ei suuda otsustada ega otsuseid ellu viia.

Keegi ei usu, et EL hakkab Venemaa toorme eksporti takistama — probleem pole ju liigne sõltuvus Venemaa energiast, vaid see, kas seda energiat üldse saada on. Kahepoolsetele lepingutele jääb tähtsam roll, kui see ELi energiaturu reformikavast paistab.

Kas ka puidutollidele on kahepoolne lahendus?

Ei. See on Euroopa Komisjoni teema, kuna on vastuolus 2004. aasta kokkuleppega Venemaa WTOga liitumise tingimustest. Nüüd, kus Venemaa huvi WTOga liitumise vastu on jahtunud, pole see ELi käes enam kuigi tugev argument.

Piirijärjekordi on arutatud lausa presidentide tasemel.

See näitab, et Putini positsioon pole ehk nii tugev, kui arvatakse. Ka tuleb piirijärjekordi ja Poola liha probleeme vaadata kui protektsionistlikke meetmeid Vene tootja kaitseks. Venemaale teeb muret Hiina impordi kiire kasv.

Kas Soome võiks olla ELi ja Venemaa suhete siluja?

Venemaa autoritaarse ja ELi liberaalse kapitalismi vahel on põhimõtteline erinevus ja ma ei näe, mida Soome teha saaks, mida juba proovitud poleks. Küll aga püüame dialoogi käigus hoida. Connecting people, see võib olla meie roll.


Keskklassi kasv ning Vene äri muutumine rahvusvaheliseks. Viimast tuleks soodustada. Pigem muutuvad Vene firmade äritavad sellest euroopalikumaks kui vastupidi.

KES ON KES

* Pekka Sutela majandusteadlane, töötab aastast 1990 Soome Pangas
* Soome Panga siirdemajandusega riikide uurimiskeskuse BOFIT direktor
* varem ka Balti riike jälginud uurimiskeskuse fookuses on täna Venemaa ja Hiina