M. Nisu:

EKP KKs tutvustati NLKP otsust natsionalistlike ilmingute kohta Balti liiduvabariikides. Seal on öeldud, et /tuleb/ pöörata erilist tähelepanu puudujääkidele ideoloogiatöös, tugevdada ideoloogiakaadrit ja tema võitlusvõimet, ++ enam valgustada Balti liiduvabariikide elu.

Viimasel ajal esineb natsionalistlikke ilminguid, vabariigis kogutakse allkirju stalinismiohvrite monumendi püstitamiseks. Ei ole räägitud teiste liiduvabariikidega sidemetest, kaupade sisse- ja väljaveost. Töö üliõpilastega /on/ halb, sõjakoolidesse suunata eesti rahvusest noormehi. Tallinnas eestlaste osatähtsus 49%, tööliskl/assi/ osatähtsus 32%, eestlasi 62%.

Selles otsuses on antud hinnang, karm ja õiglane. On olnud aastatepikkune formaalne internatsionaalne kasvatus. Ei ole leitud uusi vorme. Vaenlane on muutunud tugevamaks.

Selleks:
tuleb suurendada parteiorganisatsioonide mõju,
prognoosida ideoloogilist situatsiooni, et edestada vaenlast,
praktikas lahendada kakskeelsus, korteriküsimus ja toiduainetega varustamine.

On moodustatud KK töögrupid, loodud rahvussuhete ja vastupropaganda sektor. Tegeldakse ajalooprobleemide lahtimõtestamise ja järkjärgulise valgustamisega. Tehakse tööd internatsionaalse kasvatuse tööle panekuga.

Pleenumil arut. internatsionaal. kasvatust II kv.
Kohtadel on info vaja/lik/ ja töö /tuleb/ viia iga kommunistini. Teha kõik, et rahvuste vahelised suhted oleks rahuldavad ja poleks pingeid.
Palju etteheiteid on ajakirjandusele ka TVle, pole positiivseid kogemusi ja suunavat osa. Tähelepanu vaja pöörata V.Kingissepa 100 juubelile, Töörahva Kommuuni 70. aastapäevale, 3.XI 87.a. M. Gorbatšovi kõne ajaloolisele hinnangule.
Enam ei saa “käsen, keelan”. Peab oskama põhjendada, pidada diskussioone; kui on inimesi, kes ideoloogiliselt ei ole nõus, anda vastulöök.

Praegu valmistatakse L.Pareki j.t poolt 24.II 88.a. tähistada kodanl. Riigi aastapäeva. Kogutakse allkirju, isegi Tartu KEKis (Jaan Isotamm. T.K.). Selles osas pole vaja paanikat, kuid vestelda inimestega, olla nende hulgas. Küsida, miks antakse allkirju, mis mõtted neil on, kui vaja, /siis/ küsida rajoonilt abi.
KK on vastuvõtnud otsuse 13.XI 87. abinõude kohta kontrapropaganda kohta. Rääkida kodanlikust vabariigist, valmistume selles küsimuses partei-majandusõppeks. Rääkida eesti ja vene ajaloolisest sõprusest.
Peaks tundma inimesi, kellel on teised arvamused. On kalender tähtpäevade kohta. /Tuleb/ teada, kus olid vabadussõja mälestusmärgid. Meil on 5 muinsuskaitseklubi, oleksid aktiivsed abistajad. Meil mitteorganiseeritud gruppe ei ole. Mureks on, et muinsuskaitseklubid ei tegele. Näit. J. Liivi kodukoht on halvas seisukorras, Virkhauseni (Wirkhaus! T.K.) kodu ka korrast ära, M. Härma kodul pole ekspositsiooni nagu /meile/ kirjutatakse.

12.II 88. on lastefondi asutamise koosolek, rajoonist läheb 15 delegaati, anda nimed, kes tahab sellega tegelda.
Gektor: Kes on natsionalistid, need on kaadrinatsionalistid, kes pikema aja jooksul teevad riigivastast tööd, toetuvad välisabile, tegevus on konspiratiivne. (“kaadrinatsionalist”! — T.K.). Niklus ja Tartu alustasid seda tööd, on fanaatikud, pidevalt valmistavad muret, kuid ümber ei kasvata, ka suurema demokraatia tingimustes ümber ei kasva. L. Parek alustas 60.a. koolinoorena ja valmistab pidevalt /ik/ka. Nende negat. teod takistavad sotsialismi ehitamist.

Stalin läänes oli populaarne, Stalini genot. hukkamõistuga Lääne tagurlus tabas, et saab mõrasid tekitada. Rahvussuhetes on teha palju. Isegi Jakuutias on ärgatud. Lääs mobiliseerib teraviku Baltikumi vastu ja need kannavad ka vilja.

L. Parek on juht, sugulased, õde E. Ohones (Ahonen! T.K.) Pärnus, poeg Tallinnas. Need planeerivad üritusi. Paides mobiliseerib Udam, Rinnode (??? T.K.) abielupaar Tartust läksid sinna. Püüavad opositsiooni rinnet laiendada. Tõmbavad kaasa noorukeid, otsivad kontakte nõukogude vastaste isikutega, otsivad liitu usklikega jne. Tahavad saada stalinismi ohvrite mälestussamba püstitamiseks 10.000 allkirja, et minna juhtide juurde nõudmisega.

Riias nende üritus luhtus, kuna tehti tööd aktiiviga, pinged maandati. Eestis on olukord halvem, Võrus ei osanud aktiiv tegutseda. /Ei/? arreteerita, kasut. avalikkust. Seni on julgeolek olnud pime organ, antakse välja julgeoleku seadus, et rahvas /te/aks. Praegu on teravik julgeoleku vastu. Väljaastumisi tehakse pimedas, kalmistutel, valge/kaart/laste kalmudel ja kirikutes. Tartus on ++ kohta, 2 mälestussamba juures, Kuperjanovi haual, vabadussõdalaste haudadel Ropkas. Võrus oli Kreutzvaldi juures, ka meil Kreutzvaldi, Petersoni. Igas linnas on nende /ku/raator, kui kedagi arreeritakse, on /dub/landid. Igal juhul tahavad korraldada. Kui aktsioon ei õnnestu, ikkagi protesti avaldavad, asetavad akendele küünlaid, et rahvas oleks taassünni tähe all. Valmis rahva poole pöörduma lendlehtedega. Tartus leiti lendlehti venelaste vastu. Tegutses rdt. jaamas ja Annelinnas grupp noori. Linnas mood. 1000 inim. aktiiv ja läheks /ko/gunemisele ja blokeeriks ära. Kalmistu rüüstajaid ei tea, kuid midagi /te/atakse.

Ülikoolis Tšehhi sündmuste ajal oli grupp /,/ Isotamm, poeet oli juht, ka praegu tegeleb. I. Tarand ründab komsomoli, armistub alternatiivi komsomoli vastu. Ise tegevust ei paku välja. Ülikoolis tehakse tööd, tuleb konverents 1918.a. sündmuste kohta S. Vahtre juhtimisel. V. Niitsov (Niitsoo! — T.K.) annab välja infobülletääni 100 eks.

Bahmatov: /On vaja, et/ igaüks hindaks poliitilist olukorda, vaataks aktiivi. M. Kadastiku artikkel väga hea, /tuleb/ lugeda. Jaan.-veebr. arut. KK otsust kohtadel, mida teha.

E.Roo: “Teadusega” sõlmida leping ja raha üle kanda. Kui raha pole, antakse inkassoks. Vaja kasutada lektoreid majanduse ja ideoloogilise töö osas.

Ansip: Töö eesrindlaste kokkutulek 11.02.88. kell 15.00-20.00 “Vanemuises”. Austatakse tööeesrindlasi. Lippe seal ei anta, ainult Mironova ja Domodedova. Saalis paigutus ka teine. Müügipunktid, muusika. Kontsert S.Vrait, T. Mägi ja vanemuislased. Kutsed saate kätte kuu lõpus. Vaja moodustada töökollektiivide nõukogud. Parteisse vastuvõtu küsimus tähtis, mõjujõudu vaja tõsta.

Protokollis /Prangel/
ERA filiaal (Parteiarhiiv) F. 2643, nim.82, s-ü. 19, l. 2-6