Paraadist võtab osa üle 1000 osaleja ja üle 100 ühiku tehnikat, kokku osaleb paraadil 41 lippu, viis kompaniid, neli patareid, 22 rühma ja kolm orkestrit, lisaks kaitseväe ning politsei- ja piirivalveameti orkestritele võtab paraadist osa USA õhuväe orkester.

Esindatud on kõik väeliigid, kaitseväe ühendatud õppeasutused, Balti kaitsekolledž, vahipataljon, staabi- ja sidepataljon, 1. ja 2. jalaväebrigaad, toetuse väejuhatus, kaitseliidu Rapla maleva tankitõrjerühm ja Harju maleva miilinipildujarühm ning Kaitseliidu Akadeemiline malevkond. Samuti osalevad paraadil sisekaitseakadeemia kadetid.

Esmakordselt on scoutspataljon paraadil jalaväe lahingumasinatega CV9035, Viru jalaväepataljon kasutab sel aastal esmakordselt soomustransportööre Sisu XA-188. Samuti näeb esimest korda näeb paraadil 1. jalaväebrigaadi luurekompaniid.

Eesti vabariigi 99. aastapäeva paraadi osaleb rühmasuuruse üksusega ka USA Eestis viibiv väekontingent, plaanide kohaselt näeb paraadil ka USA tanki Abrams ja jalaväe lahingumasinat Bradley.

Lisaks ameeriklastele saadab paraadile rühmasuuruse üksuse Ühendkuningriik, plaanide kohaselt on liputoimkondadega esindatud Läti, Leedu, Poola, Taani ja Prantsusmaa.

Sobiva ilma korral näeb taevas ka kaitseväe ja liitlaste õhuvahendeid, mistõttu on mistahes droonide ja muude lennuvahendite lennutamine paraadialal ja selle läheduses rangelt keelatud.

Pärast paraadmarssi on huvilistel võimalus tutvuda kaitseväe ja meie liitlaste tehnikaga. Tänavu saab lisaks käsitulirelvadele näitusel esmakordselt näha 2016. aastal kaitseväe relvastusse võetud jalaväe lahingumasinat CV9035, USA tanki Abrams ja jalaväe lahingumasinat Bradley, soomustransportööri Sisu XA-188, 155- ja 122-millimeetriseid haubitsaid, õhutõrjekahurit ZU-23-2, õhutõrjeraketikompleksi Mistral, tankitõrjesüsteeme Milan ja Javelin, 120-millimeetrist miinipildujat ning mobiilset õhuseireradarit Ground Master 403.

800-meetrine tehnikarivi

Kogu tehnika rivistatakse enne paraadi algust Tallinna vanalinna. Tehnikarivi tuleb ligi 800 meetrit pikk ning ulatub mööda Viru tänavat Vabaduse väljakuni. Nii motoriseeritud kui ka jala liikuvad üksused liiguvad pärast paraadi mööda Kaarli puiesteed Pärnu maanteele ning sealt edasi Mere puiesteele.

Paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras, rivistaja on kaitseväe veebel ülemveebel Siim Saliste. Paraadi võtab vastu Eesti vabariigi president Kersti Kaljulaid.

Ajakava
11.20 allüksuste ja tehnika rivistamine
11.30 allüksused saabuvad paraadplatsile
11.40 saabub Eesti vabariigi riigilipp
11.50 saabub kaitseväe juhataja
12.00 saabub Eesti vabariigi president
12.00 paraadi algus
• Eesti Vabariigi hümn
• Vabariigi president tervitab paraadiks rivistunud üksusi
• Kaitseväe juhataja kõne
• Peakaplani palvus
• Paraadmarss
• Relvastuse ja lahingutehnika näitus

Eile toimus vabariigi aastapäeva paraadi peaproov, millest saab lugeda siit.

Kogu tänase päeva sündmuste ülevaadet saab jälgida Delfi otseblogi vahendusel.