"Soovime Eestile kinkida meie rahvusvärvide 100 tõlgendust. Seni oleme ju piirdunud suuresti Martin Lipu luuletuses "Eesti lipp" väljatooduga: taevas, muld ja kask; vahel ka taevas, muld ja helge tulevik. Ja see ongi kõik," selgitas Nõo reaalgümnaasiumi direktor Jaanus Järveoja.

Nõo reaalgümnaasiumi õpilaste ning õpetajate poolt pakuti välja ligi 80 varianti. Neist valiti välja 50, millele lisati Martin Lipu variant ehk kokku on olemas 51 varianti. "Seega ootame kõiki kaasa lööma, et saaksime sinimustvalgele veel 49 tõlgendust," kutsus Järveoja inimesi üles.

Kingituse mõte tekkis Järveojal aasta tagasi. "Olen meie lippu ja rahvusvärve alati väga olulisteks pidanud ning püüdnud nii toimetada, et ka oma lapsed ja Nõo reaalgümnaasiumi õpilased sama tunneksid," sõnas ta.

"Nii ma siis Nõo reaalgümnaasiumi Eesti Vabariigi 99. aastapäeva aktusel 2017. aastal selle kingituse välja kuulutasingi. Seemneks pakkusin aktusekõnes välja oma variandi, mis minu arvates eestlaste hariduspüüdu sümboliseerib: sinine - tint, must - trükivärv ja valge - paber. Ehk siis paber, raamat või vihik, millele suurem osa meie teadmisi, tarkusi kas siis tindi või trükivärviga kirja on pandud või ise oma teadmisi oleme kogunud ja demonstreerinud," kirjeldas gümnaasiumi direktor.

Info ja ülevaate Nõo reaalgümnaasiumi pakutud variantidest leiab siit.