Eesti fookusprogrammis on mitu animafilmide programmi, mis hõlmavad kogu Eesti anima ajaloo alates esimesest Eesti animafilmist – Woldemar Pätsi "Kutsu-Jukust", Heino Parsi ja Elbert Tuganovi filmidest kuni tänaste meistrite töödeni välja.

Kuna festival on võtnud südameasjaks mitmekesisuse, ei puudu programmist ka naisanimaatorite filmid. Lisaks näidatakse tuntud tegijate – Priit Pärna, Priit Tenderi, Ülo Pikkovi, Rao Heidmetsa ja Kaspar Jancise retrospektiive. Lisaks on eraldi programm Eesti täispikkadest animafilmidest, lasteanimafilmidest ja Nukufilmi 3D animatsioonist.

Lisaks on festivali võistlusprogrammidesse on valitud mitmed Eesti filmid – Chrintis Lundgreni "Manivald" ja Ülo Pikkovi "Lahtilaskmise lugu" osalevad lühifilmide võistluses. Ka tudengifilmide võistlusprogrammis leiab mitmeid Eesti filme.

MONSTRA animafestivali üheks osaks on eri näitused. Sel aastal saab Lissabonis näha Priit Pärna illustratsioone ja suurejoonelist Nukufilmi näitust.

MONSTRA Eesti fookus jõuab festivalipublikuni koostöös Eesti Filmi Instituudi, Eesti Kultuuriministeeriumi, Eesti Suursaatkonnaga Lissabonis ja Riigikantselei EV100 korraldustoimkonnaga. Festivali fookuse eesmärk on tõsta teadlikkust Eesti filmikultuurist, edendada Eesti ja Portugali vahelist filmialast koostööd ning tähistada eesseisvat juubeliaastat.

Eesti filmide eriprogrammid jõuavad EV 100 välisprogrammi raames selle aasta jooksul veel mitmetele suurtele ja olulistele rahvusvahelistele festivalidele.