Meilgi juurdunud väärtushinnangute järele elab kodutu prükkar Prantsusmaal puhtamalt, paremini ja õigemini, kui mõni rumeenlane oma koduosmikus. Mõelge, mida nägite “Borati” ja mida “Saint Tropez”-d vaatates. Ja teistpidi — kujutage ette tervet Rumeeniat ja Prantsusmaad omade mängule kaasa elamas ja mõelge, kuidas tehakse seda mustlashütis ja kuidas Vahemere rannavillas ja kui sarnane see kõik tegelikult on.

Rumeenlased tulid mängule ise, prantslased saatsid, nagu viimastel aastakümnetel ikka, lahingusse võõrleegioni ja mulle meenus, et oli aeg, mil prantslased käisid ise sõjateed ja mil nende sümboliks olid musketärid. Muuseas, viimane on neil Ribery näol praeguses koondiseski olemas.

Oli ka aeg, mil homoseksuaalina kujutati alati prantslasest meest; ma ei ole küll päris kindel, kas selle peamiseks põhjuseks on prantsuse naiste jõulisus või meeste pehmus või midagi kolmandat, aga seose jalgpallikoondise vallutanud sisserännanutega võib siit leida küll.

Rumeenlased kogusid kõik oma sõdalased palli taha — isegi prantsuse vägede olles palliga 25 meetri kaugusel Rumeenia väravast olid sageli kõik 11 või vähemalt 10 kollastes särkides mängijat palli ja oma värava vahel — ja ütlesid, et kui teie tahate olla prantslased, siis mängige ja rünnake. Selle sõjaplaani vastu oleks aidanud kõrge pressing ja kogu mängu viimine rumeenlaste väljakupoolele, aga võõrleegion musketäri juhtimisel ei üritanud seda enne, kui päris lõpus.

Esimesel poolajal oli prantslastest kõige enam palliga kaitsev poolkaitsja Makelele, mis tähendab, et rumeenlaste mängustiil tegi Chelsea mängijast vastu tema ja kõigi prantslaste tahtmist mängujuhi, mis ei ole see, milleks teda väljakule saadetakse. Teisel poolajal vahetas mängijuhiks mõeldud Ribery küll palju kohta ja sai rohkem palli, aga tulemuseni ei viinud seegi..

Anelka koostöö oma ründepartneri Benzemaga ei sujunud ja tegelikult ma ei tea kedagi, kellega Anelkal see viimastel hooaegadel sujunud oleks.

See oli senistest EM-i mängudest kõige ühetaolisem, mis tähendab, et Rumeenia oli esimene autsaider, kes suutis oma mängu favoriidile peale suruda.

Selles mängus polnud ju ühtegi väravavõimalustki.

Aivar Pohlak