1. Hangi ID-kaart

ID-kaardi saamiseks pead pöörduma taotlusega Kodakondsus- ja Migratsiooniameti (KMA) poole.


Põhiline:

  • Kui isikut tõendavat dokumenti taotletakse esmakordselt, tuleb isiklikult pöörduda KMA teenindusbüroosse.
  • Lihtne ja mugav on saata dokumendi taotlus KMA-le posti teel. Seda võimalust saavad kasutada inimesed, kellele on kunagi varem KMA poolt dokument väljastatud (nt pass, ID-kaart).

    NB! Kui esitate Kodakondsus- ja Migratsiooniametile mõne taotlusdokumendi koopia, peate koopia vastavust originaaldokumendile kinnitama oma allkirjaga igal koopia andmetega leheküljel. Allkirjale tuleb lisada allkirja andmise kuupäev.

    Esmakordne taotlemine

    ID-kaardi esmakordsel taotlemisel (ehk Sul pole varem ID-kaarti või mõnda muud KMA poolt väljastatud dokumenti olnud) on vaid üks võimalus:

  • Kui oled 15-aastane või vanem ega ole eelnevalt omanud isikut tõendavat dokumenti, siis esmakordsel dokumendi taotlemisel on kindlasti vaja pöörduda isiklikult sobivasse KMA teenindusbüroosse.

    Soovitus: Teenindusbüroosse minnes ei pea Sa eelnevalt taotlusankeeti täitma. Küll oleks Sul aga kasulik teada, milliseid andmeid KMA Sinu käest küsib, seepärast võiksid eelnevalt www.pass.ee lehel asuvat ankeeti uurida. Sageli ei meenu taotlejatele oma vanemate kohta käivad täpsed andmeid.

    Kui Sul on olemas mõni KMA poolt väljastatud isikut tõendav dokument (nt pass), saad esmakordset ID-kaarti posti teel taotleda.

    Korduv taotlemine

    Elektrooniline taotlemine (eeldab kehtivate sertifikaatidega ID-kaarti ja ID-kaardi lugejat).

  • Taotlemine posti teel:
  • Prindi välja taotlusankeet või võta see lähimast KMA teenindusbüroost.
  • Kui taotled isikutunnistust ja passi koos, saad taotluse esitada ühel ankeedil.
  • Täida ankeet juhiste järgi. Valesti täidetud taotlust ei ole võimalik menetlusse võtta.

    Samuti saad taotleda ID-kaarti KMA teenindusbüroodes kohapeal.

    ID-kaardi saad kätte taotluse menetlusse võtmisest kuni 30 päeva hiljem. Kui oled ID-kaardi taotluse juba sisse andnud, saad Kodakondsus- ja Migratsiooniameti leheküljelt vaadata taotluse staatust.

    Dokumendi kättesaamisel tuleb esitada varem väljaantud samaliigiline dokument. Näiteks uue ID-kaardi taotlemisel tuleb dokumendi kättesaamisel esitada vana ID-kaart. Kui saad esimest korda ID-kaardi, väljastatakse dokument mõne muu pildiga dokumendi alusel. Kui Sul ei ole ühtegi dokumenti, siis klienditeenindaja tuvastab isiku ja väljastab dokumendi.

    Mida teha, kui kaart on, aga PIN-koode ei ole?

    Uued PIN-koodid saad KMA büroost või ID-kaardi järelteenindust pakkuvast pangakontorist: Nimekiri.

    2. Hangi ID-kaardi lugeja

    ID-kaardi lugeja on seadeldis, mis ühendatakse arvuti külge ja mis "oskab" ID-kaardi kiibil olevat infot lugeda. Ilma selle seadmeta ei ole võimalik e-kodanikuks saada.

    Kaardilugejad jagunevad peamiselt järgmistesse liikidesse:

  • USB-kaardilugeja - käib juhtmega arvuti USB-pesasse;
  • PCMCIA-kaardilugeja - käib sülearvutite PCMCIA-pesasse;
  • sisemine kaardilugeja - see on mõnedesse arvutitesse sisse ehitatud.

    Enamikule arvutikasutajatele sobib USB-kaardilugeja. Selle lugejatüübi eeliseks on suur töökindlus ja soodne hind. Sülearvutikasutatele võib aga tunduda tüütu ühte lisanduvat seadet kaasas kanda.

    Pangakontor

    ID-kaardi lugeja saad oma pangakontorist, kui oled Hansapanga või SEB Ühispanga klient.

    Arvutipood

    Samuti müüvad kaardilugejaid hästivarustatud arvutipoed. Arvutipoest saad osta ka PCMCIA ja sisemisi kaardilugejaid, mida pangakontorist ei saa.

    3. Paigaldada arvutisse ID-kaardi tarkvara

    Windows

    Esmane abimees ID-kaardi ja kaardilugeja kasutuselevõtul on ID-installer aadressil installer.id.ee

    Suuremal osal juhtudest on tarkvara paigaldamiseks vaja sooritada vaid mõni hiireklikk.

    Kuigi AS Sertifitseerimiskeskus ei paku praegu ametlikku tuge teistele platvormidele kui Microsoft Windows operatsioonisüsteem ja Internet Explorer internetisirvija, on ID-kaarti võimalik kasutada ka teistel platvormidelt.
    Kaardilugeja juhtprogrammid (draiverid) on soovitav paigaldada selle kaudu, kuna installeeris pakutavad versioonid on AS Sertifitseerimiskeskuse poolt läbi testitud.

    Linuxi, Maci ja Firefoxi sõbrad vaadake Ideelabori lehele

    4. Kontrolli, kas Su sertifikaadid kehtivad

    Kui Sul on arvutis olemas ID-kaardi kasutamiseks vajalik tarkvara ning PIN koodid vahetatud, on tark uurida, kas saad kaarti digitaalselt kasutada.

    Elektrooniliselt autentimiseks on vaja kehtivate sertifikaatidega ID-kaarti.

    ID-kaardi kui isikuttõendava dokumendi kehtivusaeg ja sertifikaatide kehtivusaeg ei pruugi alati ühtida. Seega on täesti võimalik, et Su ID-kaart kehtib näiteks riigipiiril, aga elektroonselt seda kasutada ei saa, sest sertifikaadid on aegunud.

    Kehtivaid sertifikaate on vaja siis, kui soovid:

  • ID-kaardiga e-teenustesse sisse logida;
  • e-hääletada;
  • anda digitaalallkirja.

    Sertifikaate pole vaja, kui kasutad ID-kaarti vaid:

  • enda isiku tuvastamiseks kaupluses, pangakontoris vms;
  • reisimiseks;
  • ID-pileti kasutamiseks.

    Kontroll ja uuendamine internetis

    Sertifikaate, mille kehtivusaeg on lõppenud või lõpeb 105 päeva jooksul, saab kõige mugavamalt uuendada arvutis, mis on varustatud ID-kaardi lugeja ja internetiühendusega. Sertifikaatide uuendamiseks läheb vaja ID-kaardi PIN-koode. Oma ID-kaardi sertifikaatide kehtivust saad kontrollida ja uuendada koduleheküljel http://www.sk.ee/id-kontroll.

    Uuendamine klienditeeninduses

    Kui Sul ei ole kaardilugejat, internetiühendust, PIN-koode või oled ID-kaardi sertifikaadid peatanud või tühistanud, tuleb sertifikaate uuendada KMA büroos või mõnes ID-kaardi järelteenindust pakkuvas pangakontoris.

    5. Sisenemine e-teenustesse

    E-kodakondsus ei ole enam kaugel - oled praktiliselt kohal! Tehniline valmisolek on Sul nüüd olemas ja aeg on proovida esimest e-teenust kasutada.

    ID-kaardi proovimiseks tuleb siirduda aadressile www.eesti.ee ja vajutada "Sisene ID-kaardiga"

    Mõne veebilehe alaosad võivad aga automaatselt, ilma spetsiaalse nuputa isikutuvastust nõuda. Igal juhul püüab arvuti kõigepealt aru saada, kellena soovite sisse logida. Kui arvutis on registreeritud ainult ühe ID-kaardi sertifikaadid, võib see samm mõnikord ka vahele jääda, sõltuvalt arvuti seadistustest. Enamasti näitab arvuti sisselogimisel umbes Kui kõik töötab, näed umbes sellist dialoogi:

    sisenemine e-teenustesse

    Kui selles dialoogis on iga inimese kohta ainult üks rida, on kõik korras - vali enda nimi ja klõpsa OK ning sisesta PIN1. Mõnikord on aga siin iga inimese kohta kaks rida. Milles asi?

    Sellisel juhul näitab arvuti kõiki arvutisse registreeritud sertifikaate. Internet Explorer 6 SP1 näitab ainult sisselogimiseks sobivaid sertifikaate, vanemad Internet Explorerid aga näitavad kõiki sertifikaate - ka digiallkirjastamise sertifikaate, mis sisselogimiseks ei sobi. Selleks, et selgitada välja, kumb sertifikaat ehk kumb rida nimekirjas on õige, valige üks neist välja ja klõpsake View Certificate.

    certificate information

    Sertifikaadi info

    Kui valitud sertifikaadil on punases ellipsis märgitud tekst, siis on tegu isikutuvastuse sertifikaadiga. Kui isik on välja selgitatud, pöördub arvuti kaardilugejas oleva ID-kaardi poole ja küsib PIN1-koodi. Sisestage see. Kui PIN1 oli õigesti sisestatud, siis teenus avaneb. Muuhulgas edastab lehitseja veebiteenusele Sinu nime ja isikukoodi, et veebiteenus oskaks pakkuda just Sinu kohta käivat personaalset infot ja sisu.

    Nüüd peaksidki olema kodanikuportaali www.eesti.ee sisse logitud.

    6. Anna oma esimene digiallkiri

    Digitaalallkirjastamine DigiDoc klientprogrammiga

    Digitaalallkirja andmiseks DigiDoc klientprogrammis on kaks võimalust. Esimesel juhul vali Windowsi failihalduris välja failid, millele soovite digiallkirja anda. Seejärel klõpsa nende peal paremat hiireklahvi ja vali menüüst "Allkirjasta ID-kaardiga".

    Allkirjastamine kasutades paremklõpsu ja hüpikmenüüd.

    Teisel juhul võid programmi käsitsi käivitada (Start > Programs > DigiDoc > DigiDoc Client) ning konteinerisse failid lisada. Selleks klõpsa DigiDoc klientprogrammi menüüs nuppu Lisa fail ja leia oma kettalt failid, mida allkirjastada soovid. Peale seda, kui oled kõik soovitud failid lisanud, klõpsa nuppu "Allkirjasta".

    uus fail

    Allkirjaootel dokument DigiDoc’is

    Nüüd võib programm Sinult küsida allkirjastamise kohta käivat lisainfot. Siia võid seda sisestada vabas vormis. Asukoha lahtrisse võid sisestada oma asukoha. Lahtrisse Roll/resolutsioon võid sisestada oma seose dokumentide ja allkirjaga. Siia info sisestamine ei ole kohustuslik ning enamasti võid siin kõik väljad tühjaks jätta, kuid mõnikord võib selles lahtris olevat infot nõuda näiteks Sinu teenusepakkuja või tööandja (kui on tegu teenusega seotud või tööalaste dokumentidega). Kahtluse korral küsi lisainfot. Pärast seda, kui oled info sisestanud, klõpsa nuppu Edasi >.

    allkirjastaja roll/asukoht


    Allkirjastaja kohta lisainfot küsiv aken

    Märkus: see infoküsimise aken võib ka mitte ilmuda. Selle küsimise saad ise sisse või välja lülitada, kui valid DigiDoc klientprogrammi menüüs "Muuda" elemendi "Seaded".

    Nüüd küsib programm Sinult allkirjastamiseks PIN2-koodi. Kui oled allkirjastatava info sisuga nõus, siis sisesta PIN2 ja klõpsa OK. Nüüd on digiallkiri antud ja info Sinu ning allkirja kohta on DigiDoc klientprogrammi põhiaknas nähtaval. Täpselt samasugune pilt avaneb siis, kui avad mõne juba allkirjastatud faili - siis näitab arvuti samuti konteineris olevaid faile ja neile antud digiallkirju.

    allkirjastaja roll/asukoht

    Allkirjastatud konteiner
    Teised digiallkirjaga seotud võimalused

    DigiDoc portaal

    Aadressil digidoc.sk.ee asub DigiDoc portaal, kus saab dokumente allkirjastada ja dokumente teistele allkirjastamiseks välja jagada. DigiDoc portaal sobib ka Linuxi ja Maci kasutajatele, sest neil platvormidel DigiDoc klientprogramm ei tööta.

    Portaali saab dokumendi saata ka DigiDoc-sõnumivärava abil, mis on loodud koostöös Eesti Telefoniga. Sõnumivärava abil saad portaali saata kõnet, mis teisendatakse mp3-vormingusse, ja fakse, mis teisendatakse tiff-vormingusse. Saadetud kõnesid ja fakse saad kergesti töödelda - neid portaalis digiallkirjastada, teistele isikutele jagada jms. Sõnumivärava kasutamiseks helista DigiDoc-sõnumivärava numbril 611 9911 ja jälgi juhiseid.
    DigiDocCheck - allkirja kontroll ilma ID-kaardi ja tarkvarata

    Digitaalallkirjade kontrollimise portaal (DigiDoc-kontrolliportaal) asub aadressil https://digidoccheck.sk.ee.Selle kaudu saab igaüks lihtsalt ja mugavalt kontrollida dokumentidele antud digitaalallkirju. Kontrollimiseks kõlbab iga internetiühendusega arvuti - kasutajal ei pea olema paigaldatud mingit lisatarkvara, tal ei pea olema kaardilugejat ega ID-kaarti.

    Õnnitlused! Oled nüüd e-kodanik!

    Dinosaurused surid välja, sest muutusid nii suureks ja laisaks, et ei viitsinud isegi enam partnereid otsida. Ajalugu on alati suurte ja uimaste vastu.

    E-kodanikuna kuulud nüüd edumeelsema osa hulka ühiskonnast :)

    Kui Sul on lisaküsimusi, siis kirjuta julgelt aadressile support@sk.ee.