Koitjärv põhjendab oma ettepanekut sellega, et seoses televõrkude digitaliseerimisega Soomes ja Eestis on muutunud tehniliselt võimalikuks piirata programmide levikut väljapoole oma riigi piire. Samas on Soome TV- ja raadiosaated muutunud osaks meie meediaruumist ja -kultuurist. Autoriõiguslikel põhjustel on olnud juba probleeme Nelose levikuga Eesti kaabelvõrkudes, nüüd on kadumas MTV3 ning ka YLE kanalite tulevik pole sugugi kindlustatud.

Probleemi lahendamisega on kiire, sest juba alates 01.01.2008 kaob ilmselt MTV3 Eesti võrkudest.

Koitjärve hinnangul looks raamleping aluse ka muude digikanalite, mida senini pole olnud vastastiku võimalust vaadata, levitamiseks Eestis ja Soomes.

Koitjärve idee on sõlmida Eesti ja Soome valitsuse vahel raamleping TV- ja raadiosaadete vastastikuseks levitamiseks kummagi maa kaabelvõrkudes. "Sel moel peaks saama lahendada nii autorõiguslikud probleemid, vastastikused tasuküsimused kui ka tagada Soome telekanalite levik Eesti kaabelvõrkudes ja Eesti kanalite levik Soome (Helsingi) kaabelvõrkudes, kui vastavat nõudlust peaks olema," kirjutab Teet Koitjärv TOMis.

Leping looks vaid õigusliku põhja ja tagatise. Otsuse ühe või teise programmi kaabelvõrkudesse lülitamiseks teeksid loomulikud kaabeloperaatorid sõltuvalt vaatajate huvist. Samuti sõlmib iga kaabeloperaator eraldi levilepingu telefirmaga, kelle programmi edastatakse.

Ideed saab toetada või kommenteerida siin:

Veebikeskkond Täna Otsustan Mina ehk TOM on koht, kuhu igaüks võib esitada ideid, kuidas Eestis elu paremaks muuta ning avaldada arvamust ühiskondlike küsimuste kohta.