Merkel andis juba juuni lõpus ajakirja Brigitte üritusel mõista, et ta osaleb Tallinnas 29. septembril toimuval tippkohtumisel, ja täna kinnitas seda ERR-i uudisteportaalile ka riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

EL-i nõukogu eesistujariik Eesti korraldab koostöös Euroopa Ülemkogu eesistuja ja Euroopa Komisjoniga 29. septembril Tallinna digitaalvaldkonna tippkohtumise, millel osalevad ELi riigipead ja valitsusjuhid.

Tallinna digitaalvaldkonna tippkohtumine on platvorm kõrgetasemeliste arutelude algatamiseks digitaalse innovatsiooni edasiste plaanide üle, et Euroopa püsiks tehnoloogilises arengus esirinnas ning saaks järgnevate aastate jooksul ülemaailmseks digitaalseks liidriks.

Seda, kelle iga liikmesriik kohtumisele oma maad esindama saadab, sõltub praktikas aga erinevatest asjaoludest ning seega pole täielikult kindel, et kõiki riike esindavad Tallinnas just nimelt riigipead või valitsusjuhid.

29. septembri kohtumisest võtab tõenäoliselt osa ka Prantsusmaa president Emmanuel Macron, kelle jaoks oleks see esimeseks Eesti-visiidiks.

Merkel osaleb konverentsil olenemata sellest, kuidas valimistel läheb

Juuni lõpus toimunud ajakirja Brigitte üritusel küsiti Merkelilt, mida ta teeb, kui ta ühel heal päeval enam liidukantsler ei ole. Merkel tunnistas, et mõte mõnikord hommikuti veidi kauem magamisest ei ole talle võõras. Siiski on tema kalender seni tihedalt täidetud ka pärast 24. septembril toimuvaid valimisi.

„29. september,“ ütles Merkel. „Digitaalkonverents Eestis.“ Lühike paus. „Olen nõusoleku andnud.“

Merkeli sõnul osaleb ta konverentsil olenemata sellest, kuidas valimistel läheb.

Viimati käis Merkel Eestis visiidil eelmise aasta augustis.