Jutt päriselt juhtunud (ja mitu korda). Tegelikult kurb, et tähtede seis siiski üsna suurele hulgale inimestest käikude ja tegude suhtes siiski määrav on. Horoskoobid on moodsas ateistlikuks kiskuvas maailmas nii mõnelegi inimesele saanud äraspidisteks jumala asemikeks, et saada igapäevaseks eluks vajalikku tuge ja tegutsemisjuhiseid. Kui astroloogide poolt koostatud tähtkujukaartidesse saabki hea tahtmise korral isegi tõsiselt suhtuda, siis lehesaba-ennustused on sageli naljakamad kui kõrvalolev huumorinurk.

Eestlased on igasuguses horoskoobi-vaimustuses üsna agarad. Taasiseseisvumise alguses vallandus koos teiste uute tuultega ka tähtkujude buum. Ühtäkki teadsid kõik oma tõusumärke ning arutasid enda, perekonna ning ülemuste tähtkujude sobivust. Õnneks on suurem astroloogia-buum siiski veidi vaibunud. Sellegipoolest uurivad mõned inimesed esmalt välja uue tuttava tähtkuju. Ebasobivuse korral: “oh, mul on jääradega NII halvad kogemused,” lendab uus tutvus kiiremas korras üle parda.

On inimesi, kes peavad ihuastrolooge ja uurivad enne tähtsa otsuse tegemist tähtede ja planeetide seisu. Aasta-pool tagasi seltskonnajakirjanduses oma lörriläinud abielu lahanud muusikaärimees kurtis, et astroloog olla talle kohe alguses öelnud, et pere loomine selle naisega olla hukule määratud. Mees, kes enda sõnutsi kõik olulisemad otsused võtab vastu soodsat tähtede seisu järgides, olla siiski abiellunud ja kahetses seda hiljem kibedalt.

Igas kollektiivis või perekonnas on inimesi, kes kaklevad hommikuste lehtede pärast horoskoobi nimel ja seejärel kõigile teistele (tahavad või ei taha) nende tähtkujude kohtuotsused ette loevad, et “sina, Mari, kui kaalud peaksid täna üldse koju jääma, hihii..” Ajakirjanduslikud eksperimendid — kuidas ühe lehesaba ennustused ühele tähtkujule erinevad risti vastupidi teise kobrulehe lõpus kirjutatust, on oma sagedasest ilmutamisest juba üsna kulunud.

Ent lõpetuseks siiski: ühe lehe lõpus pakutud abstraktne sõnum “oled musikaalsel lainepikkusel, tunned vajadust iga kuuldud heli ja rütmiga kaasa minna” (Postimees, 22.06) käsib mul oma lemmiklauluga tegeleda — mida iganes see veel peaks tähendama. Seevastu sama päeva SL Õhtuleht lubab mulle, et “valitsevad mõjud annavad sulle täna seltskonnas nauditava positsiooni jne jne” ja Eesti Päevaleht ähvardab minevikumälestustega. Nalja kui palju..

Manona, kalade tähtkujust ;)