Uurimus, mille käigus õnnestus elusrakke edukalt arvutamiseks kasutada, näitab rohelist tuld mitmetele rakendustele, kaasa arvatud andmetalletusele ja geenide manipuleerimisele.

Põhja-Carolina ja Missouri ülikooli Davidsoni kolledži bioloogia- ja matemaatikateaduskonna koostööprojekti käigus lisati bakterile nimega Escherichia coli võõrgeene ning saadi tulemuseks bakterraalid, mis suudavad lahendada klassikalist matemaatilist ülesannet, mida tuntakse “kõrbenud pannkookide ülesandena”.

Kõrbenud pannkookide ülesande eelduseks on virn eri suuruses pannkooke, millest igaühel on üks külg kuldkollane, teine kõrbenud. Eesmärk on sortida virn nii, et suurim kook on all ja kõigil kookidel kollane külg üleval. Iga vise muudab ühe või mitme järjestikuse koogi järjekorda ja suunda (ehk seda, kumb koogi külg on üleval). Ülesanne loetakse edukalt lahendatuks, kui korrektne virn koostatakse väikseima võimaliku arvu visetega.

Antud katses kasutasid teadurid DNA fragmente pannkookidena. Et bakter “DNA-pannkooke” pöörata suudaks, lisati E. colile teise bakteri DNA-d. Samuti siirdati geen, mis muudab bakteri antibiootikumidele resistentseks — kuid ainult siis, kui DNA tükid on õigesse järjestusse “visatud”. Aeg, mille vältel pisikud lahenduseni jõuavad, on korrelatsioonis väikseima arvu kõrbenud pannkookide ülesande lahendamiseks vajalike visetega.

“Sellel süsteemil on mitmed potentsiaalsed eelised tavaarvutite ees,” kinnitab uurimisrühma juht Karmella Haynes. “Ühteainsasse kolbi mahub miljardeid baktereid, millest igaüks võib sisaldada mitut eksemplari arvutamiseks kasutatud DNA-d. Sellised “bakterarvutid” võivad töötada rööpselt, mis tähendab, et lahendusi on võimalik leida kiiremini kui konventsionaalsete arvutusvahenditega, pealegi väiksemas mõõdus ja odavamalt.” Lisaks rööpsusele on bakterarvutusel potentsiaali ka organismiomaste parandusmehhanismide rakendamiseks ning loomulikult ka evolutsiooniliseks arenguks pärast kestvat kasutust.

Oma töös kasutas teadlaste rühm niinimetatud biotelliseid (“BioBricks”), mida dokumenteerib ja levitab Massachussettsi tehnikainstituudi MIT standardsete biovaruosade register ( partsregistry.org) osana rahvusvahelisest võistlusprogrammist, mille eesmärk on geneetiliselt konstrueerida masin (http://www.igem.org).

Tõlkinud Mart Kalvet