Üks peamisi põhjuseid, miks Linux ei levi, on tema tasuta olemises, leiab Belgias resideeriv psühholoogiatudeng Vlad Dolezal. Oma väite tõestuseks toob ta näite loo Tom Sawyeri raamatust, kus kangelast sunniti aeda lupjama. Tema kaaslastes tekkis huvi aia värvimise vastu alles siis, kui suutis seda tegevust näidata kui äärmiselt eksklusiivset ja ihaldusväärselt kallist tegevust. Lõppeks sai aed värvitud ja Tom teenis veel selle pealt õunte ja surnud rottide näol ohtralt kasugi.

Loo moraal on selles, et inimesed tahavad millegi saamise nimel kannatada ja pingutada. Palju ihaldusväärsem tundub asi, mille eest sa oled maksnud mitu tuhat krooni, kui tasuta saadu elik arvutiprogrammide puhul asi, mis poes maksab mitu tuhat krooni….

Linux on iseenesest vägagi väärtuslik, selle arendamise taga on kümnete tuhandete inimeste miljonid töötunnid. Inimesed lihtsalt usaldavad rohkem kalleid asju, mille kohta öeldakse: „oleme hirmsasti vaeva näinud, vaadake kui ilus ja turvaline“ kui Ubuntu näitel: „oleme kõvasti tööd teinud, palun, saate selle tasuta“.

Kommentaariks Vladi arvamuse kohta niipalju, et vaevalt kogu küsimus on ainult inimpsühholoogia tumedates sügavikes, kuid oma point on jutus olemas.