Võiks ju asjale käega lüüa ja DVD-filme tänaseks üliodavaks muutunud kodukino DVD-pleieril mängida. Aga hing ei anna rahu. Olen juba korduvalt oma Linuxi-teemalistes juttudes kirjutanud, et pärast totem- ja libdvdcss-pakkide installeerimist saab Totem pleieriga DVD-filmi vaadata vaid üks kord, järgmisel korral väljastatakse veateade
Error reading NAV packet
, ja palunud asjatundjail kirjutada, kuidas probleemi lahendada. Mina räägin aiast, kommentaatorid aiaaugust. Kui jutt on Fedora Core 2-st, siis pole mõtet muid Linuxi distributsioone või Windowsi soovitada. Kui jutt on Totemist, siis pole mõtet teistest videopleieritest rääkida. Pealegi kasutavad nad DVD-filmide dekrüpteerimiseks kõik libdvdcss-pakki.

Miks mulle meeldib Totem? Selle pärast, et ta kasutab ainult üht akent ega topi ekraanile mingit autoraadiotaolist paneeli. Pealegi pole Totemi puhul midagi vaja konfigureerida (mitme optilise seadme korral tuleb siiski valida DVD-seadme nimi). Totem kasutab Xine mootorit. Xine konfigureerimiseks tuleb valida pool tosinat pluginat, igaüks pikast nimistust. Kuidas peaks tavakasutaja sellega hakkama saama? Ja mina esindan just tavakasutajaid. Mandrakelinuxis on Totem vaikimisi kasutatav pleier, Fedora Core 2 puhul installeerisin selle pakihalduri abil.

Proovisin abi leida Google’st. Tippisin päringuks veateate ja sain hulga viiteid. Püüdsin lugeda arvukaid inglis-, saksa- ja prantsuskeelseid tekste (kuigi ma kaht viimast keelt ei oska). Abi ei saanud. Viidatakse libdvdcss-paki puudumisele, optilise seadme kasutamise õiguste puudumisele,  puuduvale lingile, mis kuulutaks dvd-seadme (minul /dev/hdd) seadmeks /dev/dvd, mida tunnistab Xine jne.

Lõpuks ütles talupojaloogika, et kui esimest korda sai Totemiga DVD-filmi mängida, siis peab ju seadmete tuvastamisega (minu arvutis on DVD-ROM ja CD-RW seade) kõik korras olema. Et krüpteerimata DVD-filmide korral probleemi ei ole, siis peaks asi olema seotud libdvdcss kasutamisega. Kui teist korda sama filmi mängides väljastatakse veateade, siis pidi esimesel vaatamisel kuhugi midagi kirjutatama, mis seda põhjustab. Kuhu? Tõenäoliselt kasutaja kodukataloogi, sest pärast uue kasutaja tekitamist sai sama filmi jällegi üks kord vaadata.

Selgus, et esimest korda DVD-filmi vaadates (Totem, Xine või Ogle pleieriga), tekib kasutaja kodukataloogi varjatud alamkataloog .dvdcss ja sellesse iga vaadatud filmi kohta alamkataloog, mida pärast filmi vaatamise lõpetamist ei kustutata. Kui vaadatud filmi alamkataloog või kataloog .dvdcss kustutada, saab kord vaadatud filmi uuesti vaadata. Katalooge võib kustutada failhalduri abil, aga kes seda viitsib meelas pidada.

Enda jaoks lahendasin GNOME all probleemi nii, et tegin tekstiredaktori gedit abil järgmise kaherealise skriptfaili, mille salvestasin nimega delfold.sh oma kodukataloogi.

rm -rf ./.dvdcss (kustutab kataloogi .dvdcss ilma kinnitust küsimata)
totem (käivitab pleieri Totem)

Selle skriptfaili käivitamiseks tegin töölauale ikooni Totemdvd, mille käsureale tippisin ./delfold.sh. Filmi mängimiseks panen plaadi seadmesse. Kui ekraanile on ilmunud kettaseadme ikoon, teen topeltklõpsu ikoonil Totemdvd, avanevast Totemi aknast valin failimenüü korralduse Play DVD. Võib olla pole see see kõige õigem lahendus, kuid minu arvutis on seni kõik laitmatult töötanud. Tõenäoliselt peaks sama lahendus toimima ka Mandrakelinux 10 keskkonnas. Proovige ise ja kirjutage tulemustest.