Mainitud seadmetest on kõige odavam muidugi 52x kiirusega CD-lugeja (CD-ROM), mis ei võimalda infot plaatidel kirjutada. Tänapäeval kasutatakse üha rohkem digitaalseid fotoaparaate ja videokaameraid. Fotosid ja koduvideoid, samuti mitmesuguseid Internetist tõmmatud faile, on mõistlik hoida CD- või DVD-plaatidel. Seega tuleks CD-ROMi asemel osta vähemalt CD-kirjutaja (CD-RW), mis maksab umbes 500 kr lugejast rohkem. Kui soovitakse arvutil ka DVD-filme vaadata, tuleks hankida kombineeritud seade DVD/CD-RW.

Kõige universaalsem seade on DVD-kirjutaja, mis loeb ja kirjutab nii CD- kui DVD-plaate. Uuemad DVD-kirjutajad on enamasti multiformaatsed, st loevad ja kirjutavad +R/RW ja -R/RW vormingus DVD-plaate kui ka CD-R/RW plaate. Uueks standardiks on kujunemas 8x maksimaalse DVD+R/-R ja 40x CD-R kirjutamiskiirusega DVD-kirjutajad. DVD-plaadi täiskirjutamiseks kulub neil alla 10 minuti, ainult et 8x kiiruse jaoks mõeldud plaate on meil vähestes kohtades saada ja nad on kallimad. Praegu on soodsa hinnaga võimalik hankida 4x kirjutamiskiirusega seadmeid. Nt maksab Lite-On LDW 451S DVD-kirjutaja vaid 1390 kr (Hinnavaatluse andmeil). Selle kirjutamiskiirused on: 4x DVD+R/-R, 2x DVD+RW/-RW, 40x CD-R ja 24x CD-RW. DVD-plaadi täiskirjutamiseks kulub 15 minutit.

DVD-plaadile mahub infot umbes 6 korda rohkem kui CD-plaadile. 4x kirjutamiskiiruse jaoks mõeldud DVD-plaate on Eestis saada, kuigi mitte igast poest. 1GB info DVD-plaadil hoidmine on (sõltuvalt plaadi ostuhinnast) juba praegu odavam kui CD-R plaadil ja DVD-toorikute hinnad langevad veelgi. Kokku hoiate ka plaatide mahutamiseks kuluvat ruumi. Minu arvates tasuks uue arvuti ostmisel veidi rohkem maksta  ja see  DVD-kirjutajaga varustada.

Uued, kodukino komplektides kasutatavad DVD-pleierid mängivad tavaliselt kõiki DVD-plaate, sh JPEG-pildifailide ja MP3-muusikafailidega plaate. Kõige universaalsemad pleierid mängivad ka DivX-vormingus failidega plaate, nt Hiteker HE-940, mis maksab veidi vähem kui 2000 kr. DVD-pleieri abil võite oma koduvideoid ja fotosid näidata suurel teleriekraani ka siis, kui arvuti asub teises toas ja seda oleks tülikas teleriga ühendada.

Kust saab kõige odavamalt kvaliteetseid, 4x kiiruse jaoks mõeldud DVD-toorikuid? Kirjutage oma kogemustest.