Palusin proovimiseks ühe odavamatest meil müüdavatest DVD-kirjutajatest —
Lite-On LDW-411SV03
, mis maksab umbes 2000kr. Kiirused on: DVD-R 4x, DVD+R 4x, DVD+RW 4x, DVD-RW 2x, CD-R 40x, CD-RW 24x. Erilist tähelepanu väärib suur CD-kirjutamiskiirus, mis muudab seadme tõeliselt universaalseks. Enamasti kasutatakse kirjutamiseks ju ikka CD-plaate. Kaasas oli MyDVD tarkvara video-DVD plaatide kirjutamiseks ja PowerDVD DVD-filmide vaatamiseks.

DVD-kirjutaja tuleb installeerida IDE kanalisse kus pole kõvaketast, muidu langeb kanali andmevahetuskiirus. Windows XP tuvastas kirjutaja probleemideta. Kirjutamiseks kasutasin tarkvara Nero Burning ROM 6.3. 4x kirjutamiskiiruse korral kulus DVD-plaadi täiskirjutamiseks umbes 15 minutit. Seade on üsna vaikne. Tundub, et Lite-On’i odav DVD-kirjutaja ei jää konkurentide kallimatest mudelitest millegi poolest eriti maha. Seda kinnitavad ka põhjalike testide tulemused, mida ma DVD-toorikute nappuse tõttu teha ei saanud.

Praegu ongi kitsaskohaks DVD-toorikud (täpsemini nende väike valik). Tihti pole plaadile märgitud kirjutamiskiirust ja müüjad ei oska seda öelda. Sellisel juhul tuleb karta halvimat, st kirjutamiskiirus võib olla 1x (nagu minu ostetud Sky DVD-R plaadil) või 2,4x (nagu Platinum Multispeed DVD+RW plaadil). Usaldada võib ainult neid plaate, millele on märgitud kirjutamiskiirus. Ühe uurimuse kohaselt olevat ligi pooled maailmaturul olevatest DVD-toorikutest halva kvaliteediga. Nimetatud Platinum DVD+RW plaati igatahes DVD-kirjutaja pärast kirjutamist ei lugenud, kuigi kirjutamine kulges näiliselt normaalselt. Enne suurema hulga plaatide ostmist tuleb seega ühe või paariga katsetada või toetuda teiste kasutajate kogemustele. Kirjutage kommentaarides, milliseid 4x kiiruse jaoks mõeldud plaate teie usaldate.

Mis plaaditüüpidesse puutub, siis CDR-Info’s avaldatud uuringu kohaselt tagab parima ühilduvuse DVD-R vorming, korduvkirjutamiseks on aga parim DVD+RW vorming.

Plaatide probleem ajapikku muidugi laheneb. Ühekordselt kirjutatavaid, 4x kiiruse jaoks mõeldud odavaid plaate saab praegu juba 30 kr eest, lähitulevikus võib hind langeda 20 kroonini. Kui palju tuleb maksta kvaliteetse tooriku eest, on muidugi iseküsimus. Aga ega DVD-plaate massiliselt täis kirjutada pole ka vajadust. Toorik koos DVD-filmi laenutusega maksab kokku umbes sama palju kui poes müüdavad odavamad (99 kr) DVD-filmid. Pealegi on Hollywoodi saasta massiline kollektsioneerimine üldse üsna mõttetu tegevus. Aga eks iga ostja peab ise teadma, kas ja milleks talle DVD-kirjutajat vaja on. Varsti müügile jõudvad 8x kirjutamiskiirusega seadmed on toorikute suhtes veelgi kapriissemad ja nende eest tuleb märksa rohkem maksta. Kas kirjutamisel saavutatav ajavõit ennast ära tasub, jääb samuti iga ostja otsustada.