Tallinna ringkonnakohus muutis Pärnu maakohtu süüdimõistvat otsust karistust puudutavas osas, mõistes Mikk Tarrastele 20-aastase vangistuse asemel eluaegse vangistuse.

Tarraste oli varem öelnud, et usaldab Eesti kohtusüsteemi, aga märkis ringkonnakohtuotsuse järel, et pidas silmas kõiki kolme kohtuastet.

Ringkonnakohtu otsusele eelnes Pärnu maakohtu otsus, mis mõistis Tarrastele 20 aastat vangistust. Tarraste seda edasi ei kaevanud, küll aga tegid seda lähedased ja prokuratuur. Esimese kohtuastme otsuses mõistetavalt pettunud ohvrite lähedased leidsid ringkonnakohtust selle väiksegi rahulolu, mis õigussüsteem neile pakkuda suutis.


Tarraste otsustas aga, et eluaegne vangistus talle õiglane pole. „See oli lühike värisev ”jah”,” kirjeldas Tarraste kaitsja Rünno Roosmaa süüdimõistetu vastust küsimusele, kas ta tahab selle asjaga edasi riigikohtuni minna.

Tappis kaks inimest, tulistas valimatult ka lapsi

Tarraste mõisteti süüdi kahe inimese tapmises ning tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises. Täpsemalt vedas 2020. aasta 6. juuni õhtul Tarraste relvaseadust rikkudes oma sõiduautos tulirelvi ja põhjustas Lihula lähistel tanklas liiklusõnnetuse.

Sündmuskohalt põgenedes ning eesmärgiga varjata toime pandud rikkumisi, tulistas ta temale järgnenud mootorratturit ja kaht sõiduautot kokku üheksa inimesega. Tulistamise tagajärjel hukkus mootorrattur sündmuskohal ja üks autodest sai tabamuse.


Seejärel liikudes mööda Tuudi-Raudtee teed jalgsi kodutalu poole tulistas Tarraste korduvalt teel vastu tulnud Žigulid, mida juhtinud mees sai viga ning kaks tagaistmel olnud last eluohtlikke vigastusi. Juhi kõrval istunud naine hukkus. Tarraste jätkas tulistamist ka sündmuskohale saabunud kiirabi, peatunud Žiguli ja selle juurde saabunud lähedaste ja politseinike suunas. Edasi liikus Tarraste jalgsi Tuudi raudteejaama hooneni, avades seal tule hoone lähedale saabunud politseinike pihta, kus üks kuul tabas ühe politseiniku kiivrit.

Laskemoona ebaseadusliku käitlemise süüdistus seisnes selles, et Tarraste omas, hoidis ja osaliselt laadis ümber ebaseaduslikult laskemoona, kokku 247 padrunit.

Eluaegse vangistusega karistatud isiku võib kohus katseajaga tingimisi karistusest vabastada alles siis, kui süüdlane on karistusajast tegelikult ära kandnud vähemalt 25 aastat.