Wüsti sõnul on SPD juhtkond varem öelnud, et kui Schröder „hoiab kinni oma hästi tasustatud ametitest” Venemaa presidendi Vladimir Putini riigiettevõtetes, ei saa ta enam erakonna liikmeks jääda. Schröderi intervjuu annab aga tunnistust just sellisest kavatsusest, märkis Wüst. „Sellega seoses on SPD nüüd kutsutud oma sõnu tegudega kinnitama,” rõhutas Wüst.

Lisaks sellele nõudis Wüst, et töötataks välja uued reeglid endiste liidukantslerite jaoks: „Me peame selgelt määratlema, et ekskantslerite ja ka endiste liidupresidentide [rahaline] toetamine saab olla ette nähtud ainult sel juhul, kui neile ei laeku raha teistelt riikidelt.”

Saksamaa praegune liidukantsler ja SPD juht Olaf Scholz on kutsunud Schröderit ametitest Vene riiklikes energiaettevõtetes loobuma.

Intervjuu Schröderiga ilmus New York Timesis laupäeval. Schröder ütles selles, et loobub direktorite nõukogu esimehe kohast Vene naftafirmas Rosneft ainult siis, kui Moskva lõpetab nafta- ja gaasitarned Euroopasse. „Seda ei juhtu,” ütles Schröder.

Schröder ütles ka, et „pikas perspektiivis sellist riiki nagu Venemaa isoleerida ei saa, ei poliitiliselt ega majanduslikult”. Schröderi sõnul sõltub rahu ja õitseng Euroopas alati dialoogist Venemaaga.

„Kui see sõda lõpeb, tuleb meil naasta suhete juurde Venemaaga. Me teeme alati nii,” lisas Schröder.

Jaga
Kommentaarid