Eilsel kõrgetasemelisel ÜRO konverentsil kohtus välisminister Eva-Maria Liimets hulga prominentidega - vestlusi sai peetud nii ÜRO ametnike, oma Euroopa kolleegide kui ka näiteks Valgevene opositsiooniliidri Svjatlana Tsihhanovskajaga.

Muuhulgas esitles Liimets eilehommikusel kohtumisel Prantsuse välisministrile Jean Yves Le Drian'ile jutupunkte, mis puudutasid Venemaa rolli oma lõhutu ülesehitamises - täpsemalt meetodeid, kuidas võiks idanaaber Ukrainale korvatud kahju hiljem tasa teha.

Kohtumise eesmärk polnudki kokkulepet saavutada - arutelud jätkuvad.

“Eesti vaates on väga oluline, et Venemaa tunneks vastutust nende sõjakahjude eest, mida ta on Ukrainas selle invasiooniga põhjustanud. Vastutuse tundmine tähendab ka sõjakahjude korvamist,” sõnas minister, kelle silmis on meie riigi poolt säärase seisukoha võtmine väga oluline poliitiline samm. “Üks ettepanekutest on luua vahefond, kuhu läheks näiteks osa Venemaale makstavate gaasitarnete summadest. Teine ettepanek, mida tegin, on see, et kasutaksime Venemaa külmutatud varasid.”

Kaja Kallase selgitustöö esimese meetodi kasutamiseks ei näinud hiljuti just meeletult palju vilja kandvat. Kuidas läks Liimetsal Le Drianiga nelja silma all? Mida prantslastel tema esitletu kohta öelda oli?

“Suhtuti mõistmisega - Venemaad nähakse selles konfliktis agressorina. Kindlasti peame jätkama nende küsimuste selgitamist,” sõnas Liimets. “Ütleme nii, et selles küsimuses polnudki kohtumise eesmärk kokkulepet saavutada - arutelud jätkuvad.”

Eestil tuleb jätkata riikidele oma ideede selgitamist, ehitamaks samm-sammult konsensust - nii need asjad tema sõnutsi Euroopa Liidus käivadki.

Inspiratsioon Saddam Husseini aegadest

Nädala eest esitles peaminister Kaja Kallas Euroopa Liidu juhtide tippkohtumisel ideed, mille kohaselt peaks Euroopa Liit looma tingdeponeerimiskonto, hõivamaks osa Moskva nafta ja gaasi eest makstavatest maksetest ning kasutada seda Ukraina ülesehitamiseks.

Idee oli tingitud arusaamast, et Euroopa riigid pole võimelised kiirkorras Vene energia tarbimisest loobuda. Säärane samm võimaldaks EL-il jätkata Venemaa fossiilkütuste ostmist ning samal ajal ka Ukraina toetamist.

"Me peame vaigistama Putini sõjamasina ja hakkama mõtlema, kuidas leida Ukrainale kahjutasudele vahendeid," kommenteeris peaminister Kaja Kallas enne Euroopa Liidu liidrite tippkohtumist.

Peaministri poolt pakutava idee tõstatasid mõned riigijuhid tegelikult juba möödunud kohtumisel, märgiti EU Observer'is. Idee on nähtavasti inspireeritud õlitoitude programmist, mis aitas Saddam Husseini režiimi ajal Iraagi rahvale humanitaarabi anda.

Jaga
Kommentaarid