„Me täname belglasi eduka õhuturbemissiooni eest Ämari lennubaasis ning kinnitan, et Eesti ja Baltikumi elanikud on teie panuse eest äärmiselt tänulikud,“ ütles brigaadikindral Rauno Sirk pidulikul tseremoonial. „Suur au on tervitada oma kolmandal õhuturbe missioonil prantslasi ning meil on hea meel, et olete tagasi. Euroopas käib sõda ning teie nelja kuu pikkune teenistus saab siin kindlasti olema väljakutseid täis.“

Ämarisse saabunud Prantsusmaa õhuväelased kasutavad õhuturve tagamiseks hävitajaid Mirage 2000-5F. Seoses Venemaa rünnakuga Ukrainale toodi hävitajate saabumine Ämarisse 15 päeva võrra ettepoole.

Ämaris baseeruma hakkav lennusalk kuulub Prantsusmaa õhuväe Cigognes eskadrilli koosseisu, mille kodubaas asub Luxeuil lennubaasis Kirde-Prantsusmaal. Ämarisse saabunud hävitajad on lennubaasis valves ööpäevaringselt ning sooritavad vajadusel tuvastuslende või teevad regulaarselt treeninglende.

Mitmefunktsiooniline hävitaja Mirage 2000-5F on kerge ühemootoriga neljanda põlvkonna lahingulennuk. Lennuki mitmefunktsioonilisus seisneb selles, et seda saab kasutada hävitajana õhuruumi kaitseks, ründelennukina maapealsete ja merel olevate objektide hävitamiseks, kuid ka mitmesuguste luureülesannete täitmiseks.

Prantsusmaa on varem osalenud Ämaris õhuturbemissioonil kahel korral – 2018. ja 2020. aastal.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

NATO õhuturbe teine lennusalk baseerub Šiauliai lennubaasis Leedus, kus 31. märtsil võttis Poolalt ja Taanilt valvekorra üle Hispaania õhuvägi hävitajatega F-18 ning Tšehhi õhuvägi hävituslennukitega Gripen.

Jaga
Kommentaarid