Nemtsov lasti maha 2015. aasta 27. veebruaril Kremli lähedal Moskvas vaid mõni päev enne, kui ta pidi juhtima protesti sõja vastu.

Kiiresti vahistati viis tšetšeeni päritolu meest ja mõisteti tema mõrva eest vanglasse. Ametlik juurdlus jättis aga vastamata tähtsaimatele küsimustele, kes mõrva tellis ja miks.

Nüüd avaldas Bellingcati ja The Insideriga koostööd teinud BBC tõendid, et kuudel enne mõrva jälitas Nemtsovi Venemaal valitsuse agent, keda on seostatud salajase mõrvarühmaga.

Kasutades lekkinud rongireiside ja reserveeringute andmeid, leiti uuringu käigus, et Nemtsovi jälitati vähemalt 13 reisil.

Viimane kord jälitas agent Nemtsovi 2015. aasta 17. veebruaril ehk kümme päeva enne mõrva.

Dokumentide järgi on selle agendi nimi Valeri Suhharev. Kõik tõendid viitavad sellele, et tol ajal töötas ta Venemaa Föderaalses Julgeolekuteenistuses (FSB).

Kõik rongireiside ja lendude reserveeringud on registreeritud FSB andmebaasis Magistral. See ei sisalda ainult andmeid jälitatavate kohta, vaid seda saab kasutada ka agentide enda liikumiste jälgimiseks.

Selline informatsioon lekib tihti mustale turule ja jõuab ajakirjanike kätte.

Bellingcat ostis osa kõnealuse uuringu originaalandmetest vahendajate kaudu Venemaal, kes omandasid need korrumpeerunud ametnikelt, kellel on ligipääs Magistralile.

Enamik Nemtsovi reisidest toimusid Moskvast, kus ta elas, 272 kilomeetri kaugusele Jaroslavli, kus ta oli oblasti parlamendi liige.

Näib, et Suhharev teadis Nemtsovi plaanidest ette, sest saabus sageli samasse linna minuteid või tunde enne Nemtsovi.

Üks reis paljastab, kui hoolikalt Nemtsovi jälgiti. 2014. aasta suvel sõitis ta Siberisse. Nemtsov broneeris lennu 2. juulil interneti kaudu veidi pärast keskpäeva. Vaid kümme minutit hiljem ostis Suhharev lennu samasse kohta, Novosibirskisse, ning saabus Nemtsoviga samal päeval.

„Kui sa oled FSB ohvitser, võid sa lihtsalt sellesse andmebaasi sisse logida ja vaadata konkreetse inimese kohta kõiki pileteid, mida ta ostab, on ostnud või parajasti ostab,” rääkis Bellingcati tegevdirektor Hristo Grozev.

Bellingcati varasemad uuringud on seostanud Suhharevi kahe mõrvakatsega, mis olid suunatud Venemaa presidendi Vladimir Putini oponentide vastu.

Esimene sihtmärk oli Nemtsovi sõber ja protežee Vladimir Kara-Murza. 2015. aasta mais kuulus Suhharev meeskonda, mis sõitis Kaasanisse samal ajal, kui seal viibis ka Kara-Murza. Kaks päeva pärast Kara-Murza Moskvasse naasmist kukkus ta hingamisraskustega kokku. Ta langes koomasse ja mitmed organid ütlesid üles, aga ta paranes siiski.

Teist korda mürgitati Kara-Murza 2017. aastal ja taas jäi ta ellu.

Teine sihtmärk oli Aleksei Navalnõi. 2020. aastal mürgitati Navalnõi Nõukogude Liidus välja töötatud närvimürgiga Novitšok, mis on rahvusvahelise õigusega keelatud. Bellingcat tegi kindlaks, et FSB meeskond jälitas Navalnõid enne mürgitamist Tomskisse.

Leiti, et Suhharev ei kuulunud välimeeskonda, mis Navalnõid füüsiliselt jälitas, aga telefoniandmed paljastavad, et kuudel vahetult enne mürgitamist vahetas Suhharev vähemalt nelja selle meeskonna liikmega 145 telefonikõnet või SMS-i, samuti käsuahelas kõrgemal oleva FSB ohvitseriga.

Neli neist meestest olid seitsme FSB agendi hulgas, kellele USA ja Suurbritannia hiljem mõrvakatse eest sanktsioonid kehtestasid.