President Toomas Hendrik Ilves märkis Twitteris, et kui inimesed uurivad, miks Balti riigid ja Poola on Ukraina aitajate esirinnas, siis on asi selles, et nende riikide inimesed on sarnases olukorras olnud. President Ilves viitas küüditamisele. Lisaks tõi Ilves välja, et Eesti on Ukrainat juba 220 miljoni euro eest aidanud, mis on kuus korda rohkem kui Saksamaa. Ometi on Saksamaal inimesi 65 korda rohkem.

“See on see “postsovetlik traumajärgne stressihäire”, millega pisendas president Halonen kogu rahvust. Ukrainlased kirjutavad, et ei tohi kunagi unustada ega andestada. Ei andesta nemad ega meie. Seetõttu me ukrainlasi aitamegi,” kirjutas Ilves Twitteris.

Ilves viitas oma sõnavõtus 2008. aasta septembrile, kui president Tarja Halonen ütles intervjuus Ylele, et eestlased põevad postsovetlikku stressi ning on hea, et teised riigid Euroopa Liidus seda ei koge. Eesti toetas siis avalikult Gruusiat ja kritiseeris Venemaad, kes Gruusiat ründas. Toona mõisteti Haloneni hinnang Eestis teravalt hukka.

Varasemalt kritiseeris Ilves Soome parlamendi liiget ja endist välisministrit Erkki Tuomiojat. Ilvese väitel kasutas Tuomioja 2014. aastal Soome välisministrina oma õigust vetostada osade Vene oligarhide sanktsioneerimise.

Jaga
Kommentaarid