Kuigi Keskerakonna parlamendifraktsiooni juhi Jaanus Karilaiu hinnangul on partnerlusdünaamika kahe valitseva partei vahel olnud hiljutisel ajal pingelisevõitu, möödus tänane koalitsiooninõukogu siiski konstruktiivsete arutelude voolus. Ta väljendas lootust, et samaviisi jätkatakse tuleval esmaspäevalgi.

"Võib öelda, et sõda Ukrainas on koalitsiooninõukogu töörütmi sassi ajanud. Aga näen, et on soovi seda paremaks teha, tihemini kokku saada, teemasid arutada," märkis Karilaid. "Tänane koalitsiooninõukogu võttis mitmeid pingeid maha. Edasine sõltub sellest, kas jõuame otsusteni. Usalduse nimel tuleb iga päev tööd teha."

Täna Eesti Ekspressis ilmunud sahinad koalitsioonipartneri vahetamisest jäävad Karilaiule tema sõnutsi arusaamatuks.

"Esimest korda lugesin sellist juttu Ekspressist," ütles Karilaid. "Kui oleks olnud soov, siis oleks see asi juba tehtud. Järelikult on täna olnud ikkagi soov keskenduda sellle koalitsioonile."

Mõlemad parteid üritavad leida võimalikult suurt ühisosa.
Jaanus Karilaid koalitsiooni tervisest

Kust siis sellised sosinad end ometigi trükisooja Ekspressi veergudele seadnud on?

"Arvan, et siin tuleb Ekspressi kirjatüki autorilt küsida, mis motiividest kantuna selline lugu tehti - ju ta siis peegeldas ikkagi oma hirme," sõnas Karilaid. "Kui oleks tõsiseltvõetav lugu, oleks olnud ka allikad, tõsiseltvõetavat autorit ma ei näinud."

Poliitikas ringlevat tema sõnutsi palju kuulujutte - ka näiteks vastupidises suunas, justkui oleks Reformierakond vahepeal plaaninud uut valitsust Isamaa ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga. "Väljendan korduvalt: täna on näha, et mõlemad parteid üritavad leida võimalikult suurt ühisosa," andis Karilaid hinnangu koalitsiooni toimivusele.

Kuigi Isamaa ja EKREga käib suhtlus "parema Eesti" nimel poliitilisel tasandil pidevalt, kinnitas Karilaid, et tsentristid on siiski "ühes koalitsioonis korraga". "Kui Reformierakond ja Keskerakond tahavad pingutada selle koalitsiooniga, siis on lootus veel aasta aega tööd teha," märkis Karilaid lõpetuseks.

Karilaiu kolleeg Võrklaev (vasakpoolne) ei näe hetkel Eesti valitsuses EKREle kohta.

Võrklaev: valitsus EKREga poleks praegu tervemõistuslik

Reformierakonna fraktsiooni juht Mart Võrklaev sekundeeris Karilaiule, kui jutuks tuli koalitsiooni valmidus üheskoos edasi minna.

"Olemegi erinevad erakonnad erinevate ideedega. Vaidleme tugevalt. Aga täna on meil koalitsioonis ühine veendumus jätkata - praegu on Eesti riigil väga keerulised ajad. Soovi valitsust lõhkuda meil pole - see mõjuks nii riigile kui julgeolekule halvasti," sõnas Võrklaev Delfile.

Mis puudutab Keskerakonna väidetavaid koalitsiooniplaane Isamaa ja EKRE-ga, märkis Võrklaev, et ei näe selleks otseselt põhjust - Keskerakond on ühes Reformierakonnaga valitsuses palju saavutanud.

"Arvan, et Eesti inimesed ega Keskerakonna valijad ei näe mõtet EKREt valitsusse tuua - nad ilmselt ei mõistaks seda," sõnas Võrklaev, tuues näiteks EKRE retoorika Eesti liitlasriikide suunas, mida on peetud mitmel tasandil solvavaks või mittesobivaks. "Täna on mängus meie julgeolekugarantii, mis on sõna otseses mõttes elu ja surma küsimus. Sellise partneri toomine valitsusse poleks praegusel hetkel tervemõistuslik."

"Kaup oli sisuliselt lukku löödud"

Eesti Ekspressis kirjutatu kohaselt on viimaste kuude jooksul üritanud Keskerakond (eesotsas esimees Jüri Ratase ja Jaanus Karilaiuga) teha korduvalt pingutusi, moodustamaks taaskord EKRE, Keskerakonna ja Isamaa koalitsiooni.

"Ehkki nad on pingutusi meedias kõvasti pisendanud, oli viimane katse nädala eest väga tõsine. Kaup oli eelmisel nädalavahetusel juhtide vahel sisuliselt lukku löödud," märgiti artiklis.

Mis põhjustel täpsemalt, saab lugeda Eesti Ekspressist enesest.