Madallennud toimuvad üle Eesti madallennualadel ja mitte madalamal kui 152 meetrit.

Perioodil 14.–16. märts teevad õppuse Saber Strike raames lende Belgia ja Poola õhuturbehävitajad F-16, Ühendkuningriigi hävituslennukid Eurofighter Typhoon, Prantsusmaa hävituslennukid Mirage M-2000 ning Eesti õppereaktiivlennukid L-39 ja transpordilennuk M28. Õppusega seotud lennutegevus toimub ajavahemikus kl 8–18. Õppusega seotud madallennud toimuvad Ida- ja Kesk-Eesti madallennualadel.

Õppusega mitte seotud madallennud toimuvad Ida- ja Kesk-Eestis mitte madalamal kui 152 meetrit (500 jalga) perioodil 16.–18. märts ajavahemikul kell 8–10 ja 14–16. Laupäeval, 19. märtsil toimuvad lennud ajavahemikus kell 8–10. On võimalik, et lennukid mööduvad asulatest või üksikutest taludest, kuid võimaluse korral püütakse asustatud alasid siiski vältida.

Taustast

NATO liikmesriigid eraldavad õhuväeõppuste ja -harjutuste, sealhulgas madallendudeks oma õhuruumist kindlad osad. Muu hulgas on Balti riikide valitsused eraldanud oma õhuruumis madallendude sooritamise piirkonnad.

Madallennu harjutused on kooskõlas Eesti seadustega ning neid sooritatakse kokkuleppel transpordiameti ja lennuliiklusteeninduse AS-iga.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi. Õhuturvet tagavad lennukid baseeruvad Eestis Ämari lennubaasis ja Leedus Šiauliai lennubaasis.

Belgia õhuväelased alustasid Ämari õhuturbemissiooni 1. detsembril, kui Itaalia õhujõud andsid Balti riikide õhuruumi turvamise valvekorra üle. Belgia on varem Ämari õhuturbemissioonil osalenud kahel korral: 2016. ja 2017. aastal.

Jaga
Kommentaarid