Niinistö ütles neljapäevasel pressikonverentsil, et Euroopa riigijuhtide jaoks on otsesuhtlus Venemaa liidriga endiselt oluline. Ta tõi näiteks Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni ja Saksa kantsleri Olaf Scholzi hiljutised telefonikõned. Niinistö sõnul on ta kõne asjus eelnevalt konsulteerinud ka USA-ga. NATO-sse astumise või mitteastumise kohta kõlavaid avaldusi ei tulnud.

„Oleme näinud, et vaatamata kõigele peetakse oluliseks Venemaaga kontaktis püsida,” märkis Niinistö eelseisva telefonikõne kohta. „Eurooplastest on seda teinud president Macron ja kantsler Scholz. Olen mõlema käest kuulnud, et Putiniga tuleb kontakti hoida, kui kontaktivõimalus on.”

Niinistö sõnul on praegu peamisteks eesmärkideks lõpetada inimeste hukkumine ja vältida sõja edasist eskaleerumist.

President keeldus pressikonverentsil ütlemast, kas ta ise toetab NATO-ga liitumist, kuna praegu tegeleb seisukoha kujundamisega Soome parlament. „Kui ma praegu oma seisukoha välja ütleksin, võib see osade inimeste analüüsivõimet ja objektiivsust kahjustada,” ütles ta. President märkis, et otsustamise käigus tuleb kuulata ka rahva arvamust. Referendumi asemel pidas ta võimalikuks suuremastaabilise avaliku arvamuse küsitluse korraldamist.

Niinistö sõnul ei ähvarda Soomet praegu otsene oht. Tulevikku puudutavate otsuste puhul tuleb kõikidega kaasnevaid riske aga hoolikalt kaaluda, mis ongi praegu parlamendi ülesanne.

Jaga
Kommentaarid