"Täna avasid Kiievi sõdalased 57. brigaadist tule oma positsioonidelt Orehovi piirkonnas meie positsioonide vastu Golubovskojes, mille tulemusena hukkus üks võitleja," väitis Moskva-meelsete pressiesindaja leitnant Anton Mikužis mässuliste väljaandele Luhanskinformtsentr.

"Et kaitsta tsiviilelanikkonda ja hoida ära uusi kaotusi rahvaväes, olid meie võitlejad sunnitud tule avama," ütles piirkonnas võimu omavate vägede esindaja. Nn Luganski rahvavabariigi esindaja väitel on andmed Ukraina poolsete kaotuste kohta täpsustamisel.

Ühtlasi väitsid mässulised, et hoidsid täna Luganskis ära terrorirünnaku. Vene meedia teatel süüdistasid nad selle kavandamises Ukraina kaitseministeeriumi ja eriteenistusi ning väitsid, et viimaste eesmärk oli destabiliseerida olukorda Donbassis.

Juba pikemat aega on lääneriikide luureteenistused hoiatanud, et Venemaa kavatseb eskaleerida Ukraina-vastast sõda ning et konflikti hoogustamise alguseks võib olla Venemaa poolt korraldatud provokatsioon, mille süüdlaseks lavastatakse Ukraina.

Venemaa president Vladimir Putin kohtus täna Moskvas Saksa liidukantsleri Olaf Scholziga ning märkis hiljem pressikonverentsil, et peab praegu Ukraina idaosas Donbassis toimuvat genotsiidiks. „Luban endale vaid lisada, et see, mis toimub Donbassis, ongi genotsiid,” ütles Putin.

Vene riigiduuma võttis samal ajal vastu otsuse viivitamatu pöördumise kohta president Putini poole üleskutsega tunnustada niinimetatud Donetski ja Luganski rahvavabariike. Eelnõu toetas 351 riigiduuma liiget, vastu oli pelgalt viis saadikut.

Riigiduuma spiiker Vjatšeslav Volodin teatas, et pöördumine Putinile saadetakse ära otsekohe.

Täna on tulnud ka mitmeid teateid Ukraina-vastastest küberrünnakutest. Nii Ukraina kaitseministeeriumi kui ka kaitsejõudude veebide töö on olnud häiritud. Samuti sattusid rünnaku alla kaks suurt panka, mille maksesüsteemid ja sularahaautomaadid lakkasid töötamast.

Konflikt Ida-Ukrainas on kestnud juba üle kaheksa aasta ja nõudnud üle 13 000 ukrainlase elu.