Venemaa presidendi Vladimir Putini väidetav erajaht Graceful on olnud Saksamaal Hamburgis Blohm+Vossi dokis hoolduses ja ümberehitusel septembrist saadik. Pühapäeval avaldas Saksa väljaanne Kieler Nachrichten foto, millel jaht olid veel dokis Saksa mereväe korveti Emden kõrval, vahendab Ilta-Sanomat.

Esmaspäeval pildistati aga jahti juba Kieli kanalis liikumas Läänemere suunas. Veidi hiljem nähti alust Saksamaa suurima saare Rügeni juures ja kurss oli võetud Kaliningradile.

Jahi Hamburgi dokist minemaviimine keset südatalve on tekitanud lisaks imestusele ka spekulatsioone selle kohta, et Venemaa võib valmistuda majandussanktsioonideks ja Gracefuli võimalikuks konfiskeerimiseks nendega seoses.

Saksa ajakirjanduses on kirjutatud, et jaht „põgenes” Hamburgist. Uudistes on tsiteeritud Suurbritannia välisministrit Liz Trussi, kes on öelnud, et Putini lähiringkonnal ei ole kohta, kuhu põgeneda, kui Venemaa Ukrainat ründab, ja kehtestatakse uued sanktsioonid.

Mereliiklust jälgiva veebilehe Marine Traffic andmetel asus Graceful eile õhtul läbi Kaliningradi voolava Pregolja jõe suudmes. Aluse staatuseks oli siiski märgitud „Out-of-Range”, mis tähendab, et see ei olnud laevade tuvastamiseks ja nende asukoha määramiseks mõeldud süsteemi AIS poolt tuvastatav.

Teatatakse, et 82-meetrine ja umbes 87 miljonit eurot väärt olev „superjaht” Graceful on üks Putini neljast lõbusõidujahist.

Luksusjahtidele spetsialiseerunud väljaande Boote Exclusiv teatel on Putini jahil helikopteri maandumiskoht ja sisebassein, mille saab põhja hüdrauliliselt üles tõstes muuta tantsupõrandaks. Boat International mainib ka raamatukogu, luksuslikku teetuba, „veinikeldrit” 400 pudeliga ja kaht kaminat.

Hamburgis pidi jaht saama kaks uut rõdu ja plaanis oli ka basseiniteki laiendus.