Libeduse ja lumega pistetakse Tallinnas rinda ööpäevaringselt.

Kristiine linnaosavanem Jaanus Riibe märkis Delfile, et tänase öö jooksul tiirutas Kristiine kandis lumekoormaid elimineerides ringi neli traktorit. "Päevasel ajal on praegu kaebusi lahendamas üks traktor," märkis ta lisaks.

Mustamäe linnaosas oli sealse juhi Lauri Laatsi sõnutsi öötundidel ringlemas lausa üheksa traktorit, millest kolm andsid ühel hetkel otsad. Praegu, päevasel ajal, on Mustamäel taaskord lund lükkamas üheksa mehaanilist isendit.

Mustamäe linnaosavalitsusel tuli lepingupartnerit trahvida.

Igal linnaosal on tehtud vastavate ettevõtjatega hangete korras eraldi kokkulepped, mistõttu tegelevad lumekoristusega eri linnaosades eri ettevõtted. Kristiine linnaosa lepingupartneriks on lume- ja libedustõrjel Keskkonnahooldus OÜ, Mustamäel aga Keskkonnateenused AS.

Viimasega pole koostöö Lauri Laatsi sõnutsi just eriti sujuv olnud. "Üleüldiselt on olukord rahulik, aga eks on olnud nii paremaid kui halvemaid aegu," tõdes ta Delfile. "Halvim oli detsember, kui kirjutasime Keskkonnateenused AS-ile välja trahve 26 000 euro ulatuses. Jaanuar on läinud neil paremini."

Kristiine linnaosas on siiani trahvideta hakkama saadud. Et kvaliteet oleks hallatavas piirkonnas ühtlane, käivad linnaosaametnikud tänavaid inspekteerimas. "Leiame, et kõige keerulisem on lumekoristus kvartalisisestel teedel ja hoovides," ütles Kristiine linnaosavanem Riibe.

Autod eest ära!

Ilmastikuoludest endist võivad mõlema sõnul aga keerulisemaks osutuda n-ö inimtekkelised probleemid.

"Üheks põhiliseks mureks lume väljaveol on see, et teadetest ja palvetest hoolimata pargivad inimesed oma autosid nii, et need jäävad lume väljaveole ette," kirjeldas Riibe. "Eest ära ajamata autod takistavad lume- ja libedusetõrjet. Kitsastel tänavatel ongi suurimaks väljakutseks see, kuidas seisev sõiduk sealt eest ära saada."

Laats sekundeeris.

"Mida võiks rõhutada, on see, et autojuhid ja -omanikud võiksid vaadata, kuhu nad pargivad, et oleks võimalik lund koristada," ütles ta. "Juba homsest alustame graafiku alusel koristust - anname kõikidele ühistutele teada, mis päeval ja mis kellaajal tullakse. Anname teada selleks, et kantaks hoolt autode eestvedamise eest."

Abipalveid võetakse kuulda

Riibe märkis, et Kristiine linnaosavalitsuse kodulehel on avatud spetsiaalne vorm selleks, et libeduse ja lumega seotud probleemide puhul otse kohalike ametnikega ühendust võtta. Lisaks võetakse tema sõnul arvesse ka pretensioone, mis laekuvad linnaosavalitsuse sotsiaalmeediakontole.

Kuigi kõnniteed on tihti korteriühistute ja eramute omanike endi hooldada, varustab Kristiine linnaosavalitsus vajadusel elanikke tasuta graniitkillustikuga. "Detsembris jagasime tasuta 15 tonni graniitkillustikku majaesiste kõnniteede hooldamiseks," sõnas Riibe.

Lumetõrje kvaliteeti peetakse üldjoontes rahuldavaks.

"Kuigi käesolev talv on olnud erakorraline - detsembri alguses oli juba maas pool meetrit lund -, siis näeme, et meie lepingupartner on pingutanud väga palju. Ka korteriühistud ja eramajade elanikud on olnud väga tublid. See on olnud kõigile suur väljakutse," ütles Riibe. Lume- ja libedustõrje hindab ta oma linnaosas rahuldavaks. "Annaks 3 hindeks."

Lauri Laats märkis, et linnaosavalitsus on hästi kursis sealsete elanike murekohtadega. Kõiki probleeme ei saavat siiski parandada (näiteks ei sobivat paljudele öine lumekoristus), kuid üldjoontes kantakse pidevalt hoolt selle eest, et linnaelanikel oleks lumekogustest hoolimata lihtne liigelda.

Tänavu talvel annaks Laats Mustamäel toimunud lume- ja libedustõrjele hinnanguks "3 miinusega". "Eks alati saaks paremini," sõnas ta. Suurt rolli mängivad siinkohal nii heitlikud ilmastikutsüklid, altvedav tehnikapark kui ka pandeemiast tingitud olud.