Narkojõuku kahtlustatakse 706 kilo amfetamiini ja 770 kilo kanepi smuugeldamises Soome. Hollandist saadetud amfetamiinisaadetistega toimetati riiki veel 24 kilo kokaiini, 90 000 ecstasy-tabletti ning muid uimasteid. Nende ainete koguväärtus on umbes 100 miljonit eurot.

Narkoveos kahtlustatakse 11 inimesest koosnevat rühmitust. Neist enamik on Eesti kodanikud ning kriminaalset tegevust organiseeriti nii Eestist kui ka Hispaaniast.

Tehti ajalugu

Soome politsei on peaaegu lõpetanud kriminaaluurimise narkosmuugeldamise juhtumi puhul, mis on riigi narkoajaloo erakordseim. Kuritegelikku tegevust hakati paljastama FBI juhitud rahvusvahelise operatsiooni Greenlight ajal. Politsei usub, et juhtumil on seos mitmete teiste narkootikumide uurimistega Soomes.

Soome politsei palvel pidasid Eesti keskkriminaalpolitsei ametnikud suvel Eestis kinni neli kuritegudes kahtlustatavat inimest, kes anti üle Soome politseile. Politseile teadaolevat peeti selle kriminaalmenetluse raames eestlasi kinni ka teistes Euroopa Liidu riikides - Hollandis, Hispaanias, Eestis, Saksamaal ja Itaalias.

"Rahvusvahelise organiseeritud kuritegevuse tõkestamiseks on riikide ülene koostöö hädavajalik ning selles uurimises olime Soome kolleegidele abiks Eestis viibivate kahtlustatavate kinnipidamisel ja läbiotsimistel," ütles keskkriminaalpolitsei organiseeritud kuritegude büroo juht Ago Leis.

Kagu-Soome politsei kriminaaluurimine tuvastas, et suur osa Eesti organisatsiooni smuugeldatud narkootikumidest toimetati Kotkasse, mille Kagu-Soomes tegutsev organisatsioon levitas muu hulgas Helsingi ja Lahtisse.

Teekond Tallinnast Kotkasse

"Rühmituse organiseerituse taset näitas ka see, et narkootikumide saamisel hakati neid kohe süstemaatiliselt ja metoodiliselt müüma. Tihti õnnestus neil mõne tunniga kümneid kilosid narkootikume müüa," ütles Soome keskkriminaalpolitsei uurimisjuht Hans Fagerström.

Soome keskkriminaalpolitsei juurdlusjuht Jari Räty sõnul on see juhtum mitmes mõttes erakordne. Räty sõnul on avastatud uimastikogused Soome standardite järgi tohutud.

"See on olnud üsna keeruline uurimine, sest salakaubaveo kogused on olnud nii suured. Näiteks võis üks saadetis olla jaotatud edasi mitmesse riiki," ütles Räty.