Niinistö nimetas arutelu geopoliitika üle pikaks ja põhjalikuks. Niinistö rõhutas vestluses rahu säilitamise vältimatust ja väljendas olukorra pärast tõsist muret, öeldakse Soome presidendi kantselei teates, vahendab Yle Uutiset.

Teatatakse, et Niinistö tõstis jutuajamises esile selle, et Soome kasutab oma julgeolekupoliitikas täielikku enesemääramisõigust. Presidendi kantselei teatel vesteldi Soome algatusel.

„Täna [oli] president Putiniga pikk ja põhjalik telefonikõne geopoliitikast, kaasa arvatud Euroopa julgeolekust ja Ukraina olukorrast,” teatas Niinistö Twitteris.

„Toimus põhjalik arvamuste vahetus Euroopa julgeoleku temaatikal hiljutiste Genfis toimunud Vene-Ameerika läbirääkimiste ja samuti Vene-NATO nõukogu ja OSCE alalise nõukogu raames toimunud kohtumiste kontekstist,” teatas Kreml, vahendab Interfax.

„Putin informeeris üksikasjalikult Venemaa põhiliste lähenemiste kohta, rõhutades, et Moskvas oodatakse läbirääkimiste partnerite lubatud kirjalikku, konkreetset ja ulatuslikku reaktsiooni dokumendiprojektidele Vene Föderatsioonile julgeolekugarantiide andmise kohta. Märgiti OSCE alusdokumentides fikseeritud julgeoleku jagamatuse põhimõtte järgmise tähtsust,” teatas Kreml.

„Arutades Ukraina-sisese konflikti lahendamise perspektiive, kinnitati mõlemalt poolelt 2015. aasta Minski „meetmete kompleksi” kui reguleerimise alternatiivita aluse järjekindla ja täieliku realiseerimise tähtsust. Venemaa president märkis, et Kiiev hoiab endiselt kangekaelselt kõrvale oma Minski kokkulepete järgsete kohustuste täitmisest, mis näevad ette muu hulgas otsedialoogi Donetski ja Luganskiga ning Donbassi eristaatuse konstitutsioonilist formuleerimist,” öeldakse teates.