Puusärke, millega viidi lahkunuid kremeerimisele Poolasse, ei põletatud. Enne kremeerimist tõsteti surnukehad ümber pappkastidesse ja firmalt tellitud puusärgid viidi tagasi Leetu.

On tõendeid, et matusefirma personal pesi kirstukaantelt maha kremeeritud lahkunute nimesid. Leedus läksid puusärgid taas alghinnaga müüki.

LRT andmetel ostsid kliendid puusärke 300-1200 euro eest, aga kremeerimiseks pandi surnukehad 16-eurosesse kasti.

Mahhinatsioonidest kirstudega rääkisid LRT-le Laidojimo Paslaugų Centrase töötajad, keda selline tegevus nördima pani. Nad esitasid pretensioonid ka juhtkonnale, aga sattusid selle peale tagakiusamise alla.

LRT uuriva toimetuse andmetel võis ettevõte ainuüksi eelmisel aastal nii teenida vähemalt 45 000 eurot. Juhtkond kinnitab, et tagasitoodud kirstud restaureeriti. LRT kogutud andmed näitavad, et ettevõte restaureeris mullu vaid neli puusärki, samas kui taaskasutusse läks 150.

Laidojimo Paslaugų Centras kuulub Vilniuse peapiiskopkonna majandusteenistusele. Peapiiskop Gintaras Grušas ütles, et ettevõte on inimestega, keda pole täielikult teenindatud ühendust võtnud.

Laidojimo Paslaugų Centrase juht Arūnas Žilenis väitis, et Poolas Suwałkis asuv krematoorium muutis pandeemia tõttu reegleid ja ei võtnud mõningaid puusärke enam kremeerimiseks vastu. Suwałki krematooriumi juht aga eitas seda. Tema sõnul põletatakse seal igasuguseid kirste peale lakitute.