Lavrovi sõnul aitavad lääneriigid kaasa negatiivsele sündmustel arengule ning maailmas koguneb konfliktipotentsiaal.

„Olukord ei parane, koguneb konfliktipotentsiaal. Lääne kolleegid aitavad otsustaval määral kaasa sündmuste sellisele negatiivsele arengule, nad on võtnud kursi ÜRO hartal põhineva rahvusvaheliste suhete arhitektuuri lõhkumisele ja järgivad rahvusvahelise õiguse oma reeglite vastu vahetamise liini,” ütles Lavrov RIA Novosti vahendusel.

Lavrov rääkis, mida teeb Venemaa, kui tema julgeolekugarantiide nõudmised tagasi lükatakse, vahendab Interfax.

„Kui meie ettepanekud tagasi lükatakse, siis kui see toimub... Juhul kui see toimub – olen vähem pessimistlik – hindame me loomulikult olukorda, kanname presidendile ette. Ta ütles suure pressikonverentsi raames, et siis langetame me otsuse, võttes arvesse kõiki faktoreid, ennekõike oma julgeolekuhuvide usaldusväärse tagamise huvides,” ütles Lavrov.

„Ära arvama, kuidas meie kolleegid Läänes püüavad nüüd seda teha, ma ei hakka, ma pean seda kontraproduktiivseks. Meile on tähtis saada konkreetne vastus või vastuettepanekud, kui soovite,” teatas Lavrov.

Lavrov lisas, et kui pärast USA-lt ja NATO-lt vastuse saamist saab selgeks, et on mõtet läbirääkimisi jätkata, on NATO itta mittelaienemise küsimus läbirääkimistel peamine.

Lavrov teatas, et NATO meelitab kunstlikult oma ridadesse Ukrainat ja Skandinaavia riike.

„Ei katke katsed laiendada kunstlikult Põhja-Atlandi alliansi koosseisu, tõmmata sinna teiste hulgas Ukrainat. Hiljuti kõlasid NATO juhtkonnalt küllaltki huvitavad avaldused. USA-lt selle kohta, et ka Skandinaavia riike, kes ei ole Põhja-Atlandi alliansi liikmed, tervitatakse. See tähendab, selline kunstlik meelitamine, selle struktuuri kunstlik laiendamine, mis pärast külma sõda, pärast Varssavi lepingu kadumist kaotas olemasolu mõtte. Jätkuvad katsed seda kõike pikendada,” ütles Lavrov.

Lavrov nimetas vastuvõetamatuks ja kahjulikuks NATO ühekülgset tõlgendust oma poliitiliste laienemiskohustuste kohta.

Lääne nõue viia Vene väed tagasi kasarmutesse Venemaad kategooriliselt ei rahulda, Lääs on liiale läinud, teatas Lavrov.

„Meid ei saa see kategooriliselt rahuldada ja need on vastuvõetamatud lähenemised. Aeg, mis valiti (julgeolekugarantiide nõudmiseks – toim) lihtsalt peegeldab hetke, kui Lääs liiale läks, ütleme otse,” lausus Lavrov.