„Blogija Sjargei Tsihhanovski mõisteti 18 aastaks tugevdatud režiimiga kolooniasse,” teatas BelTA. Otsuse tegi Gomeli oblastikohus väljasõiduistungil eeluurimisisolaatoris, vahendab Interfax.

Uurijate väitel tegelesid süüdistatav ja tema võitluskaaslased pikka aega massirahutuste ettevalmistamise ja organiseerimisega Valgevenes. Sealjuures kutsus Tsihhanovski süüdistuse järgi oma YouTube’i ja Telegrami kanalite kaudu avalikult vägivallale võimuesindajate ja õiguskaitseorganite vastu. „Oma väljaütlemistega õhutas ta ühiskonnas vaenu ja vihkamist sotsiaalse kuuluvuse tunnuste alusel,” teatas BelTA.

Veel teatas BelTA, et on tõestatud vahetu omavaheline seos blogija kuritegude ja äärmuslaste tegevuse vahel, kes manipuleerisid ühiskondlikku teadvust destruktiivsete Telegrami kanalite vahendusel. „Seda kinnitavad kriminaalasja, operatiivjälitusliku tegevuse ning läbi viidud lingvistiliste ja psühholoogiliste ekspertiiside tulemused.”

Lisaks sellele takistas Tsihhanovski uurijate sõnul 2020. aasta mais keskvalimiskomisjoni tööd valimiste ja vabariiklike referendumite korraldamisel, ähvardades komisjoni esimeest.

Tsihhanovskile esitati lõplik süüdistus massirahutuste korraldamises, sotsiaalse vaenu õhutamises, keskvalimiskomisjoni töö takistamises ja ühiskondlikku korda jämedalt rikkunud tegevuse organiseerimises.

Tsihhanovski tahtis ennast Valgevene 2020. aasta presidendivalimiste kandidaadiks registreerida, aga ei saanud seda teha, sest oli registreerimiseks ette nähtud ajal eeluurimisisolaatoris. Tema asemel esitas dokumendid enese kandidaadiks registreerimiseks tema naine Svjatlana, kes ka valimistel osales.

Tsihhanovski vahistati 2020. aasta 29. mail Grodnas meeleavaldusel Svjatlana presidendikandidaadiks esitamise toetuseks. Vahistati ka mitu Tsihhanovski võitluskaaslast.