„Domineeriva koha vestluses hõivas problemaatika, mis on seotud Ukraina-sisese kriisiga ja edasimineku puudumisega 2015. aasta Minski kokkulepete täitmisel, mis on rahumeelse reguleerimise alternatiivideta alus,” öeldakse teates, vahendab Interfax.

Teates öeldakse, et Putin „illustreeris konkreetsete näidetega Kiievi destruktiivset liini, mis on suunatud Minski kokkulepete ja „Normandia formaadis” saavutatud kokkulepete täielikule demonteerimisele, ning väljendas tõsist muret Kiievi provokatsioonilise tegevuse pärast Donbassi vastu”.

Putin teatas Kremli teate järgi ka Venemaa suurest huvist garantiide vastu, mis välistaksid NATO laienemise itta. Seejuures jutu käigus Biden „rõhutas Vene vägede Ukraina piiri lähedal liikumise väidetavalt „ähvardavat” iseloomu ja märkis ära sanktsioonimeetmed, mida USA ja tema liitlased oleksid valmis tarvitusele võtma olukorra edasise eskaleerumise korral”.

Vladimir Putin rõhutas vastuseks, et ei maksa veeretada vastutust Venemaa õlule, sest just NATO teeb ohtikke katseid Ukraina territooriumi hõlvamiseks ja suurendab sõjalist potentsiaali meie piiridel. Seetõttu on Venemaa tõsiselt huvitatud usaldusväärsete, juriidiliselt fikseeritud garantiide saamisest, mis välistaksid NATO laienemise idasuunal ja ründavate löögirelvasüsteemide paigutamise Venemaa naaberriikidesse,” öeldakse teates.

Kreml rõhutas, et „liidrid leppisid kokku, et annavad oma esindajatele korralduse alustada selles tundlikus küsimuses sisulisi konsultatsioone”.

Kremli teatel kestis presidentide vestlus üle kahe tunni ning „üldiselt oli vestlusel avatud ja asjalik iseloom”.