Esmaspäeval tulevad Viinis kokku Iraani tuumaleppe riigid, et täiendavalt piirata Iraani tegevust oma tuumaprogrammi arendamisel. Lisaks USAle ja Iraanile on kõnelustel Ühendkuningriik, Saksamaa, Prantsusmaa, Venemaa ja Hiina.

Tegemist on esimeste kõnelustega Iraani uue valitsusega, kes on korduvalt avaldanud vastumeelsust USA sanktsioonidele ja ettekirjutustele, sealhulgas 2015. aastal sõlmitud tuumaleppele.

Alles reedel avaldas Iraan, et on täiendanud oma uraaniumi rikastamise protsessi, muutes tuumarelvade valmistamise riigis senisest kiiremaks.

USA delegatsiooni hinnangul oli avaldus ajastatud, et Iraan saaks eelolevatel kõnelusteks mõjuvõimu suurendada. Riigi ametnikud on öelnud, et kui diplomaatia Iraaniga ei toimi, võetakse kasutusele karmimad meetmed. USA saadik Robert Malley sõnas BBC Soundsile antud intervjuus, et mitte mingil juhul ei lasta Iraanil kõnelusi oma huvides ära kasutada, vahendab Reuters.

"Kui Iraan arvab, et saab seda aega ära kasutada mõjuvõimu suurendamiseks ja endale paremate tingimuste loomiseks, siis see lihtsalt ei tööta. Meie ega meie partnerid ei lähe õnge," ütles Malley.

Malley lisas, et kui Iraaniga kõnelustel sisukat arutelu ei teki, asub USA riiki teistmoodi survestama. "Praegu ei tohiks enam keegi üllatuda, kui surve Iraanile tugevneb. Me loodame sinnani mitte jõuda, kuid kui jõuame, siis surve peab tugevnema piisavalt, et saata neile selge sõnum - valik, mis te teete, on vale valik."

2015. aastal sõlmitud tuumaleppe täitmine on senini suuresti ebaõnnestunud. Esialgse leppe järgi ei tohtinud Iraan oma uraaniumivarusid rikastada enam kui 3,67%. Kokkuleppe üks kahest peamisest osapoolest, Ameerika Ühendriigid, astus 2017. aastal aga president Donald Trumpi otsusega leppest välja. Iraan kasutas olukorda ära ja asus lepet rikkuma - alates 2019. aastast on riik mitmekordselt ületanud uraaniumi rikastamise esialgset piirmäära. Nüüdseks on Iraan teadaolevalt suutnud umbes 25kg uraaniumi rikastada vähemalt 60%-ni ning umbes 210kg vähemalt 20%-ni. Tuumarelva loomiseks vajamineva uraaniumi rikastatus peab olema ligikaudu 90%.