Austria pealinna Viini tänavatele on täna oodata tuhandeid meeleavaldajaid. Protestid on ajendatud inimeste pahameelest seonduvalt valitsuse eilse teadaandega, milles teatati riigi lukkupanekust ning vaktsiinikohustuse kehtestamisest.

Riigi lukkupanek jõustub esmaspäeval, vaktsineerimiskohustus aga alates 1. veebruarist.

„Me ei taha viiendat lainet. Ega ka kuuendat või seitsmendat lainet," ütles Austria peaminister Alexander Schallenberg ringhäälingule ORF.

Meeleavalduste korraldamise taga on ka parempopulistlik erakond FPÖ (Austria Vabaduspartei), kelle sõnul on riik teel diktatuuri poole. FPÖ juht Herbert Kickl on ise praegu koroonapositiivne.

Politseinikud kavatsevad jälgida, et meeleavaldused kontrolli alt ei väljuks ning et inimesed meelt avaldades kehtivatest piirangutest kinni peaksid.

FPÖ on Viinis registreerinud kaks ametlikku meeleavaldust, kuhu mõlemale oodatakse 5000 meeleavaldajat, teatab Kronen Zeitung.

Austria siseministeeriumi teatel eeldatakse, et meeleavaldajate seas on ka paremäärmuslikke provokaatoreid. Ametivõimud on jälginud võimalike provokaatorite tegevusi ning nende isikud kindlaks määranud. Teatud poliitikute vastu on juba ka ähvardusi tehtud.

Sisejulgeoleku eest vastutava põhiseaduskaitse ning terrorismivastase tegevuse föderaalbüroo esindaja on hoiatanud, et spontaanselt tekkivatel ning registreerimata meeleavaldustel ei tasuks inimestel osaleda.

Mõned provokaatorid on kutsunud kaasamõtlejaid üles haiglatesse tungima ning seal toimuvat filmima, seda eriti Salzburgi linnas.

Siseministeeriumi teatel on sotsiaalmeediagruppides vastavaid üleskutseid tehtud, kuid nende konkreetsuses ei saa kindel olla.

Sellest hoolimata on siseministeeriumi korraldusel haiglate ümbruses suurendatud politsei kohalolu, sest haiglate puhul on tegu kriitilise taristuga.

Jaga
Kommentaarid