1. Kuressaare on Tallinnast vaid 40 minuti kaugusel

Tõenäoliselt kestab see lennureis vähem kui hommikune teekond Viimsist kesklinna. Lennukiga saab saarde 12 korda nädalas. Tule nädalavahetuseks või naudi saareidülli pikemalt. Mis köikse kenam, lennureis läheb sulle maksma ainult 26 eurot ühes suunas ja kaasa võid võtta ka 20 kilo äraantavat pagasit. Lennukipileti võiksid siiski internetist aegsasti ära osta. Siis on, mida oodata!

2. Kuressaare on maaliline väikelinn

Mööda armsat Kuressaaret jalutades on hea appi võtta mõni teadmisi jagav kaart. Näiteks erinevate Kuressaare kesklinna hoonete ajaloo või hoopis tänavakunsti teemal. Kui hakkamist üle, ei pea piirduma vaid Kuressaarega. Linna ümbruses asuvad kergliiklusteed viivad mitmete linnuvaatlustornide ja looduskaunite paikadeni. Metsakohinat ja linnulaulu saab nautida nii Loode Tammikus, Tervisepargis kui ka näiteks Kudjape-Upa terviserajal. Kui ilm lubab, siis rendi endale jalgratas, nii saad end veel kaugemale seiklustele sättida.

Soovitame piiluda ka antiigi- ja teise ringi poodidesse, kus uuendada enese garderoobi või leida teisi väärtuslikke aardeid. Teise ringi kaupadel on tihti palju rohkem isikupära ja lisaks säästad sedasi keskkonda. Suurepärane võimalus mõnel vabal päeval tühja kohvriga päevareisiks Saaremaale ostlema lennata!

Mõnusa elu ja õige puhkuse juurde käivad muidugi ka head maitsed ja hüva jook. Kutsume sind õhtustama isikupärastes White Guide’i restoranides, mida Saare- ja Muhumaal on lausa üheksa. Visit Saaremaa kodulehelt leiad endale sobiva restorani, helista neile laua broneerimiseks juba Tallinnas, sea sammud lennujaama ja jõua täpselt õhtusöögi ajaks kohale.

3. Saaremaal saad puhata nagu viiking

Saaremaal on käesolev aasta kuulutatud viikingiaastaks. Kümmekond aastat tagasi leiti Salmelt kahe muinaslaeva vrakid, mis nüüdseks ümber kirjutanud kogu Euroopa viikingite ajaloo, tõstes selle ajajärgu poolsada aastat varasemaks. Salme laevmatused on oma mastaapsuse ja hauapanuste rikkuse poolest erakordsed kogu maailmas.

Leidudega on võimalik tutvuda Saaremaa muuseumi näitusel „Viikingid enne viikingeid”. Kui juba sammud lossi seatud, siis tasub ring peale teha kogu muuseumile. Piiskopilinnusesse on peidetud põnevad lood Saaremaast ja saarlastest.

4. Saaremaal saad mõnuleda oma lemmikspaas

Kas teadsid, et kuurortlinn Kuressaare on ka üks kõige spaatihedamaid linnasid maailmas? Saaremaal on iga kümne elaniku kohta üks spaakoht ja kokku üle 400 spaahoolitsuse. On aeg end hellitada, kosutada keha ja vaimu! Nädalavahetuseks puhkusele tulles saab reede õhtul Saaremaale lennates juba paar tundi pärast tööpäeva lõppu spaamõnusid nautida. Igal spaal on oma unikaalne iseloom ja olustik. Vali just endale meelepärane spaapuhkus.

5. Naudi kultuuri, mis kirju kui rahvariideseelik

Aasta ringi toimub Saaremaal ja Muhus mitmeid teatrietendusi, kontserte ja spordiüritusi. Endale saab sobiva leida meie sündmuste kalendrist, kuhu oleme kokku koondanud kõik põneva, mida saarel korraldatakse.

Kuressaare kesklinnas asub hubane Kuressaare Teater, mille repertuaar on rikkalik. Laval saab näha nii Kuressaare Teatri enda tükke kui ka külalisteatrite etendusi. Võib-olla on just Kuressaare Teatri laval see etendus, millele sa mandril olles õigel ajal ei jõudnud pileteid osta?

Kaunite kontsertide ja etendustega kostitab sind südalinnas asuv Kuressaare Kultuurikeskus ja mõnusaid džässkontserte saab nautida linnaservas asuvas Saare KEKis. Sumedaid muusikaelamusi pakuvad hotellide lounge-baarid, meeldejäävaid etteasteid presenteerivad erinevad vabaajakeskused ja vahvaid eeskavasid maakonna rahvamajad. Aastalõpu lähenedes hakkavad jõulukontserdid helisema saare keskaegsete kirikute võlvide vahel.

Kui tahad ise veenduda, mida kõike eelseisvad kuud saare lavadele ja saalidesse toovad, viska pilt peale meite kultuurisündmuste kalendrile.

6. Kui puhkama, siis terve perega

Põnevaid elamusi tervele perele pakub Kuressaare servas asuv WOW elamuskeskus. Pane ennast proovile rallisõitjana rallitoolis istudes või valguskiirtega autosid ringrajal juhtides; arenda enda jalgpallioskuseid või koge virtuaalreaalsust.

Tegevusi kogu perele leidub ka Kuressaare südalinnas asuvas alternatiivajalookeskuses Thule Koda, kus saab vaadata näitust, mis räägib Saaremaa erakordsusest maailmas. Seal olles tuleb aga meeles pidada üht – ära usu kõike, mida näed! Thule Kojas tegutseb ka Thule Kino, mille kinokava on rikkalik. Kuressaare ääres Auriga keskuses on aga Apollo kino, mis on ka paljude perede südamed võitnud.

7. Saaremaa klassikud ootavad (taas)avastamist

Lennukiga Saaremaale tulles peab auto küll mandrile jääma, kuid see ei peaks saama takistuseks, et saart tervikuna avastada. Võimalus on endale auto rentida ja linnast kaugemale põrutada. Esimesena tasub kindlasti ette võtta klassikalised kohad, mille järgi Saaremaad tuntakse – Kaali meteoriidikraater, Angla tuulikumägi, Panga pank, Sõrve tuletorn, Vilsandi rahvuspark, Kiipsaare tuletorn, Koigi raba ja neid on veelgi.

Kui klassikalised turismikohad on juba tuttavad, soovitame avastada Saaremaa spirituaalset poolt. Meil on seitse keskaegset kirikut, mis annavad aimu saarlaste eluolust sajanditetagusest ajast. Tänapäeva tagasi tulemiseks on väärt külastamist nunnaklooster Reomäel, kus külalised lahkelt vastu võetakse ja nende igapäevane aeg peatuma pannakse. Samuti saab endale soetada personaalse kaitsepühaku amuleti ja kohalike mesilaste mett.

Saaremaale lennates jääb küll traditsiooniline Virtsu-Kuivastu liinireis olemata, kuid kui praamisõit peab meie juures käimise kindel osa olema, siis võib minna külla üle mere väikesaartele. Abruka müstiline mets, Ruhnu ebamaiselt pikad rannad, Vilsandi uus tuletorn on kõik vaid lühikese meresõidu kaugusel. Leia enda jaoks sobiv saar ja broneeri laevapilet meile või Ruhnu, sest põhjuseid küllatulemiseks on kordi rohkem kui need seitse, aga need avastad juba kohapeal.

Jaga
Kommentaarid