„Nagu oleks presidendiadministratsioon otsustanud meelega vaktsineerimise peatada, et presidendi ambitsioonikas eesmärk saavutamata jätta, ilmselt selline võiks olla minu kommentaar. Milline tuleb hääletus, näete seimi saalis,” ütles Šimonytė täna ajakirjanikele, vahendab Leedu Delfi.

Šimonytė väljendas lootust, et president esitab plaani pandeemia haldamiseks, kui tal selline on.

„Ma loodan, et president, kui tal on plaan, esitab selle. Ma ei hakka oletusi tegema,” ütles Šimonytė.

Peaministri sõnul on vaktsineerimine Leedus praegu kõigile kättesaadav ja tasuta, mistõttu ei tuleks ennetavaid teste töötajatele, kes ei ole nõus end vaktsineerida laskma, riigieelarvest finantseerida.

„Võttes arvesse, et vaktsiin on tõesti kättesaadav kõigile, et see on tasuta, peaksid alternatiivseid variante ilmselt finantseerima need inimesed, kes selle valiku teevad,” ütles Šimonytė.

Kommenteerides presidendi vetot, tuletas Šimonytė meelde Nausėda sõnu, kes mõni nädal tagasi kritiseeris valitsust vaktsineerimistempo kunstliku alandamise eest.

„Me magasime praktiliselt maha suve esimese poole, kui, ma ei tea, millistel kaalutlustel, oli vaktsineerimistempo kunstlikult alandatud. Võib-olla ei oleks juuli keskpaigaks presidendi eesmärki vaktsineerida 70% saavutatud. Aga pärast seda, kui oli juba näha, et kogunesid suured vaktsiinivarud ja võib tulla avalikkuse kriitika, hakati hüppama oma peast kõrgemale,” ütles Nausėda oktoobri lõpus.

Eile pani Nausėda veto nakkushaiguste seaduse parandustele, mis nägid ette tasulisi teste koroonaviiruse vastu vaktsineerimata inimestele.

Valitsuskoalitsioon kavatseb seimis vetost üle saada.

Jaga
Kommentaarid