„Jah, [olukorra] teravnemine on käegakatsutav. Täheldatakse katseid tekitada provokatsiooniline olukord, kutsuda esile mingisugune vastus omakaitseväelt ja tõmmata Venemaa mingisugusesse jõutegevusse,” ütles Lavrov telekanalile Rossija 24, vahendab Interfax.

Lavrov nimetas „mõistatuslikuks looks” teateid Türgist soetatud drooni Bayraktar kasutamisest Ukraina poolt riigi idaosas.

„Ukraina relvajõudude juhataja teatab, et seda relvastust kasutati, aga kaitseminister ütleb, et midagi sellist ei juhtunud. Ma arvan, et nad arutavad seal praegu, mis neile kasulikum on, näidata „ägedust”, et nad on hakanud juba pommitama, rikkudes jämedalt ja otseselt Minski kokkuleppeid, või öelda, et nad ikkagi täidavad Minski kokkuleppeid ja teha ettepanek koguneda „Normandia formaadis”,” rääkis Lavrov.

Vastates küsimusele ministrite kohtumise kokkukutsumise võimalikkuse kohta Normandia formaadis, ütles Lavrov, et kohtumisi kohtumiste pärast Venemaale vaja ei ole.

„Praegu püütakse meid välja kutsuda, viidatakse sellele, et Venemaa president Vladimir Putin lubas korraldada „Normandia formaadi” kas või ministrite tasemel. Me ei hoidu kohtumistest,” ütles Lavrov.

Lavrovi sõnul ütles Putin, lubades, et annab korralduse selle protsessi kallal tööd teha, et alguses tuleb täide viia ainult see, milles lepiti kokku 2019. aasta detsembris Pariisis.

„Kõik, mis seal kokku lepiti, oleks pidanud tegema Kiievi võimud. Nad ei ole sõrmegi liigutanud Steinmeieri valemi järgi Donbassi eristaatuse määratlemiseks, selle staatuse kinnistamiseks alaliselt Ukraina seadusandluses ja julgeolekuküsimustes,” ütles Lavrov.