Tulemusega 7 - 4 lõppenud hääletus oli komitee kuuekuulise juurdluse kulminatsioon. Sellega kiideti ametlikult heaks raport, milles kutsutakse prokuratuuri Bolsonarole süüdistusi esitama erinevates kuritegudes alates šarlatanlusest ja kuritegudele õhutamisest kuni riigi raha väärkasutamise ja inimsusevastaste kuritegudeni. Sellega tahetakse Bolsonaro vastutusele võtta suure osa eest Brasiilia 600 000 koroonasurmast, vahendab Associated Press.

Bolsonaro ise eitab igasugust süüd ning otsus süüdistuste esitamise kohta sõltub peaprokurör Augusto Arasest, kelle on ametisse nimetanud Bolsonaro ise. Inimsusevastastes kuritegudes peaks süüdistuse esitama aga rahvusvaheline kriminaalkohus.

Juurdlust juhtinud senaator Omar Aziz ütles, et annab soovituse peaprokurörile üle kohaliku aja järgi täna hommikul. Arase kontorist teatati, et raport vaadatakse hoolikalt läbi.

Alates pandeemia algusest on Bolsonaro saboteerinud kohalike juhtide viiruse leviku piiramiseks mõeldud piiranguid, öeldes, et majandust tuleb käigus hoida, et vaesed ei kannataks. Samuti on Bolsonaro pidevalt soovitanud COVID-19 vastu malaariavastast ravimit, kuigi laialdane katsetamine on näidanud, et see ei ole COVID-19 vastu efektiivne. Bolsonaro on korraldanud ka rahvakogunemisi, kus maske ei kanta, ja külvanud kahtlusi vaktsiinide kohta.

Bolsonaro on väitnud, et on üks väheseid riigijuhte, kes julgeb kõrvale heita poliitilise korrektsuse ja ülemaailmsed tervishoiualased soovitused, ning et ta ei ole vähimalgi määral eksinud.

Raporti autor, senaator Renan Calheiros esitles ligi 1200-leheküljelist dokumenti esimest korda eelmisel nädalal. Selles öeldakse, et surudes läbi ravi malaariavastase ravimi hüdroksüklorokviiniga „praktiliselt ainsa valitsuse poliitikana võitluses pandeemia vastu aitas Jair Bolsonaro tugevalt kaasa COVID-19 levikule Brasiilia territooriumil” ning on selle tulemusena „peamine isik, kes on vastutav föderaalvalitsuse pandeemia ajal tehtud vigade eest”.

Komitee liikmed, kes ei kuulu Bolsonaro toetajate hulka, nõustusid enamiku punktidega Calheirose raportis. Nad kohtusid veel esmaspäeval, et teha tekstis viimased muudatused.

Nende hulgas on soovitus esitada süüdistus veel 13 inimesele, kellest paljud on praegused ja endised tervishoiuministeeriumi töötajad ja üks koroonast karmilt räsitud Amazonase osariigi kuberner. Lõppraportis soovitatakse süüdistus esitada kokku kahele ettevõttele ja 78 inimesele, kelle hulgas on Bolsonaro, administratsiooni ametnikud, presidendi liitlased ja tema kolm poega, kes on kõik samuti poliitikud.

Lisati ka süüdistus valeuudiste levitamises pärast Bolsonaro otseülekannet sotsiaalmeedias eelmisel nädalal, milles ta väitis vääralt, et Suurbritannias kaks vaktsiinidoosi saanud inimestel areneb aids oodatust kiiremini.

Raport sisaldab ka tagandamisprotsessi alustamiseks vajalikke ametikuriteosüüdistusi. Brasiilia kongressi alamkoja Bolsonaro lähedasest liitlasest spiiker Arthur Lira peaks aga selle üle hääletuse korraldama, mida peetakse ülimalt ebatõenäoliseks, sest Lirale on esitatud 120 Bolsonaro tagandamise taotlust, aga ta ei ole midagi ette võtnud.

Üks presidendi poegadest, senaator Flávio Bolsonaro nimetas raportit õiguslikult nõrgaks ja poliitiliselt motiveerituks.

Minuteid pärast juurdluse lõppu teatas USA endine president Donald Trump, et toetab Bolsonarot.

„President Jair Bolsonaro ja mina oleme saanud viimastel aastatel suurteks sõpradeks. Ta võitleb ägedalt Brasiilia inimeste eest ja armastab neid, täpselt nagu mina teen seda Ühendriikide inimeste eest,” teatas Trump. „On Brasiilia õnn, et selline mees nagu Bolsonaro töötab nende heaks. Ta on suurepärane president ega vea oma suurepärase riigi inimesi kunagi alt!”

Raporti varasemas versioonis soovitati Bolsonarole süüdistus esitada ka mõrvas ja genotsiidis, aga sellest loobuti. Mõned komitee liikmed olid selle vastu ja teised väljendasid muret, et sellised ülespuhutud süüdistused õõnestavad raporti usutavust.

Jaga
Kommentaarid