"Valitsuse eesmärk on hoida koolid võimalikult turvaliselt avatud," ütles haridus- ja teadusminister Liina Kersna.

Selleks saavad õpetajad teha koroonavaktsiini tõhustusdoose ning pärast koolivaheaega alustatakse koolides regulaarsete kiirtestimistega. "Vähemalt kaks korda nädalas hakkavad koolides toimuma kiirtestimised, mida õpilased saavad ise endale teha," ütles Kersna ning lisas, et sellisel moel toimitakse juba edukalt nt Taanis ja Austrias. Samuti on seda piloteeritud Tallinna inglise kolledžis, kus testimine toimis väga kenasti.

Vaktsineerimata õpetajatel tuleb aga koolis hakata kandma maski. "Kui varem tegid vaktsineerimata õpetajad kiirteste korra nädalas, siis nüüd tuleks neid teha kaks korda ning lisaks tuleb kanda maski," ütles Kersna. "Muidugi soovitame kõigil kooli üldkasutatavates ruumides maski kanda."

Laagrid ja muud koolide vahelised üritused tuleks lükata järgmisesse aastasse. Klassides on soovitav tegutseda n-ö mullides ehk kindlates rühmades, mis omavahel kokku ei puutu. "Nii saame vajadusel paremini aru, kes võivad olla nakatunu lähikontaktsed," sõnas Kersna.

Pärast vaheaega hakkab kehtima ka uus lihtsustatud karantiinikord, mis tähendab, et kooli keskkonnas lähikontaktis olnud peavad tegema PCR-testi ja tulemuse saamiseni olema eneseisolatsioonis. Vaktsineeritud ja koroona läbi põdenud inimesed isolatsiooni jääma ei pea.

Lõplikud otsused tehakse valitsuses neljapäeval.

Eile saatis koolirahvas ka avaliku pöördumise lastevanemate ja noorte poole, kus Eesti koolijuhtide ühendus, Eesti haridustöötajate liit, Õpetajate ühenduste koostöökoda, Eesti eripedagoogide liit, Eesti õpilasesinduste liit ning haridus- ja teadusministeerium kutsusid üles kasutama võimalust vaktsineerida end koroonaviiruse vastu ning aidata seeläbi hoida haridus avatud.

Jaga
Kommentaarid