Amsterdamis elanud meest kahtlustatakse ähvardamises, ässitamises terroristliku eesmärgiga ja rünnaku ettevalmistamises ühe või mitme poliitiku, sealhulgas peaminister Rutte vastu. Järgmisel nädalal astub mees Haagis eelistungil kohtu ette. Sisuliselt siis asja veel ei arutata, kirjutab Hollandi ajaleht De Volkskrant.

Yavuz O. postitas eelmisel aastal ässitavaid sõnumeid muu hulgas avalikku Telegrami kanalisse „De Bataafse Republiek”, mille asutasid kurikuulsad vandenõuteoreetikud ja mis varem sel nädalal suleti seal jagatud ässitavate ja ähvardavate sõnumite tõttu.

2020. aasta 12. detsembril kirjutas Yavuz O. süüdistuse järgi Hollandi kuninga ja valitsuse foto alla järgmist: „Mind huvitab, mida rahvas nendega ette võtab?” Teine kasutaja reageeris sellele: „Tõesti, tänu neile on Holland pasas.” sellele vastas Yavuz O.: „Täpselt. Ja mina toon sellesse muutuse. Enamik hollandlasi vihkab ju Ruttet.” Ja: „Kas sa tahaksid nad kõik maha lasta? Lihtsalt autost. Aken lahti. Relv välja. Ja pauguta aga.”

4. mail postitas Yavuz O. järgmise sõnumi: „Hangi kõigepealt võitlejad. Ja mitte lihtsalt võitlejad, tõsised inimesed, kes tahavad midagi ära teha. Kellel on kõrini, kellel sitt keeb. Ja nõuavad oma vabadust. Ma ei otsi mingeid demonstrante. Ma otsin revolutsionääre. Tulistajaid/lööjaid/relvastatuid/vägivalda. Kõik on lubatud.”

Yavuz O. rääkis oma plaanidest ka teistele, vahel füüsilistel kohtumistel. Süüdistuse järgi rääkis ta „parlamendile tormijooksmisest”, „võitlejate hankimisest” ja „selle neetud kamba veristamisest”. Ta nimetas peaministri mõrvamise stsenaariume, millest üks oli „Rutte mahalaskmine, kui ta läheb välja jalgrattaga sõitma”. Lisaks sellele teatas ta, et otsib relvi, Glocki või Scorpiot. Yavuz O. telefonist leidis politsei sellised otsingusõnu nagu „uzi”, „1.62 püstol”, „palgasõdur” ja „töökohad, kus võib relva kanda”.

Viimastel kuudel on Hollandis kinni peetud ka teisi mehi ja naisi ning neile süüdistusi esitatud ähvarduste tõttu poliitikute, ametnike ja teadlaste aadressil, kes on mänginud väljapaistvat rolli koroonapoliitika kujundamises. Eile oli näiteks kohtu ees Erik van Z., kes ähvardas Facebookis tappa erakonna D66 juhi ja endise välisministri Sigrid Kaagi ning tervishoiuministri Hugo de Jonge (kristlikud demokraadid – CDA). Erik van Z. mõisteti viieks kuuks vangi, millest kaheks tingimisi.

Prokuratuur on sihikule võtnud ka suletud Telegrami kanali „De Bataafse Republiek” kolm administraatorit. Kaks neist on vahi all ja peaksid kohtu ette astuma detsembris. Kolmas, Micha K., elab Põhja-Iirimaal ja ootab seal vahi all väljaandmismenetlust.

Hollandi terrorismivastase võitluse ja julgeoleku rahvuslik koordinaator on juba aastaid hoiatanud „potentsiaalselt vägivaldsete üksiklaste” eest, kes võivad end polariseerumise aegadel „julgustatuna tunda vägivallategu toime panema”. Koordinaator märgib ka, et on toimunud „risttolmlemine” valitsusvastaste gruppide ja vandenõuteoreetikute vahel.